Miś duszony
skład / składniki
3
porcje:
Metoda gotowania
pokrój Niedźwiedzia na kawałki, zalej marynatą i trzymaj na zimno przez trzy do czterech dni (temperatura +6 stopni). & nbsp;następnie suszymy mięso ręcznikiem, kroimy w poprzek włókien (2-3 kawałki na porcję), ubijamy, solimy i smażymy na patelni z tłuszczem.
smażone kawałki wkładamy do rondla, zalewamy bulionem lub wodą, dusimy pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu. Następnie dodaj smażone korzenie, pastę pomidorową, cebulę, liść laurowy, pieprz, ocet, żurawinę, cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
podajemy z smażonymi ziemniakami, podlewamy sokiem pojawiającym się podczas duszenia, dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem.
gotowanie marynaty:
wymieszaj sól, cukier, ocet, ziarna pieprzu, liść laurowy, posiekaną marchewkę i cebulę. Gotujemy wszystko na małym ogniu i schładzamy.
smażone kawałki wkładamy do rondla, zalewamy bulionem lub wodą, dusimy pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu. Następnie dodaj smażone korzenie, pastę pomidorową, cebulę, liść laurowy, pieprz, ocet, żurawinę, cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
podajemy z smażonymi ziemniakami, podlewamy sokiem pojawiającym się podczas duszenia, dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem.
gotowanie marynaty:
wymieszaj sól, cukier, ocet, ziarna pieprzu, liść laurowy, posiekaną marchewkę i cebulę. Gotujemy wszystko na małym ogniu i schładzamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miś - 130 kcal/100g