skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pokrój kurczaka na niezbyt duże kawałki i usmaż w rozgrzanym oleju roślinnym. Kurczak powinien być lekko zrumieniony. Około 15 minut
Krok 3:
Pokrój cebulę na pół pierścienia i wyślij na patelnię do kurczaka. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, około 3-5 minut.
Krok 4:
Trzy marchewki na grubej tarce i wyślij na patelnię do kurczaka z cebulą, to kolejne 3-5 minut
Krok 5:
Pokrój pieprz w paski i wyślij go również na patelnię, przez 5 minut
Krok 6:
Pokrój pomidora w kostkę (nie na dużą skalę) i wyślij do reszty. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Warzywa dały sok - można dodać czosnek (przez prasę)
Krok 7:
Wymieszaj śmietanę z mlekiem (na zdjęciu nie ma składników) i dodaj do kurczaka z warzywami.
Krok 8:
Dusić przez kolejne 10-15 minut. Sól, pieprz, dodaj ulubione przyprawy do smaku.
Krok 9:
Gdy wszystko będzie gotowe - pozwól mu trochę ostygnąć i dodaj warzywa (świeże lub mrożone)
Krok 10:
Smacznego)
przystawka może być dowolna. Makaron, ryż, gryka, puree ziemniaczane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g