ziemniaki duszone w mleku z suszoną cebulą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj, obierz ziemniaki, pokrój je na pół, a następnie w plasterki.
2. Rozgrzej głęboką patelnię, rozpuść w niej masło.
3. Włóż pokrojone ziemniaki na patelnię i smaż przez chwilę, aż będą lekko rumiane.
4. Dodaj suszoną cebulę.
5. Wlać czosnek w proszku, czarny pieprz, sól.
6. Wlej mleko, wszystko wymieszaj i poczekaj, aż mleko się zagotuje.
7. Mleko się zagotowało-przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ciepło do minimum.
8. Dusić ziemniaki do miękkości.
9. Posyp gotowe ziemniaki świeżymi ziołami i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 219 kcal/100g