skład / składniki
metoda gotowania
dobrze spłucz i osusz wątrobę ręcznikami papierowymi, jeśli to konieczne - pokrój na kawałki.
umyj, obierz i trzy marchewki na grubej tarce. Obierz cebulę, pokrój ją w półpierścienie.
na rozgrzanym na patelni w połowie oleju podsmaż czosnek i usuń - to nada olejowi pikanterii.
na tej samej patelni gotuj wątrobę, aż nada jej złoty kolor (nie więcej niż 10 minut).
rozłóż wątrobę na talerzu z ręcznikiem papierowym - w ten sposób nadmiar oleju spłynie.
na osobnej patelni na małym ogniu zacznij smażyć cebulę na pozostałym oleju, a po minucie dodaj marchewkę. Dusić wszystko razem przez pięć minut.
do duszonych warzyw rozprowadzamy wątrobę, doprawiamy przyprawami do smaku. Może to być oregano, mieszanka papryki, kurkuma lub papryka.
po kilku minutach dodaj śmietanę do mieszanki, gdy wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień do prawie minimalnego i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką nie dłużej niż 7 minut.
to wszystko! Danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wątróbka z kaczki - 405 kcal/100g