duszone szyje z kurczaka

bardzo smaczne i apetyczne drugie danie z najtańszych produktów! Prawdopodobnie wielu nie podejrzewa, ile pysznych i pożywnych potraw można przygotować z takim budżetowym produktem mięsnym, jak szyje z kurczaka. Dzielę się jednym z ulubionych przepisów-spróbuj!
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 17 % 3 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

najpierw marynujemy szyje: wymieszaj suchą adżikę, sól, bazylię, szałwię i natrzyj tą mieszanką wszystkie szyje ze wszystkich stron lub dokładnie wymieszaj wszystko w torbie. Marynujemy przez kilka godzin w lodówce.

w międzyczasie przygotuj warzywa: posiekaj marchewkę, cebulę i kapustę w mniej więcej tej samej słomce.

smażyć marynowane szyje na oleju na patelni ze wszystkich stron, aż będą lekko rumiane.

na drugiej patelni przez kilka minut smażymy najpierw cebulę, dodajemy marchewki i smażymy wszystko razem na złoty kolor.

połóż smażone warzywa na smażonych szyjkach z kurczaka. Na wierzch kładziemy kapustę. Napełnij wodą (lub bulionem) i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.

10 minut przed gotowaniem dodaj zielony groszek, zioła, czosnek i pieprz.

szyje z kurczaka duszone z warzywami są gotowe - smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal / 100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Szyje z kurczaka - 297   kcal/100g

Podobne przepisy