skład / składniki
metoda gotowania
najpierw marynujemy szyje: wymieszaj suchą adżikę, sól, bazylię, szałwię i natrzyj tą mieszanką wszystkie szyje ze wszystkich stron lub dokładnie wymieszaj wszystko w torbie. Marynujemy przez kilka godzin w lodówce.
w międzyczasie przygotuj warzywa: posiekaj marchewkę, cebulę i kapustę w mniej więcej tej samej słomce.
smażyć marynowane szyje na oleju na patelni ze wszystkich stron, aż będą lekko rumiane.
na drugiej patelni przez kilka minut smażymy najpierw cebulę, dodajemy marchewki i smażymy wszystko razem na złoty kolor.
połóż smażone warzywa na smażonych szyjkach z kurczaka. Na wierzch kładziemy kapustę. Napełnij wodą (lub bulionem) i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
10 minut przed gotowaniem dodaj zielony groszek, zioła, czosnek i pieprz.
szyje z kurczaka duszone z warzywami są gotowe - smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal / 100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Szyje z kurczaka - 297 kcal/100g