duszony kalafior w powolnej kuchence

Wspaniały dodatek warzywny do obiadu! Spróbuj! Aromatyczny gulasz warzywny nadaje się zarówno na lunch jako drugie danie, jak i na kolację. Bardzo lubię kalafior, więc jest to jedno z ulubionych dań warzywnych. Wraz z pojawieniem się multicookera w kuchni gotuję w nim gulasz. Okazuje się bardzo smaczne!
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 62 % 8 g
63 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

napełnij kalafior osoloną wodą przez 10-15 minut. Po tym czasie kapustę myjemy pod bieżącą wodą, ponownie napełniamy i doprowadzając do wrzenia, gotujemy przez około 4-5 minut. Gotowe warzywo jest demontowane na kawałki.

obierz paprykę z kartonu nasion i pokrój w cienkie paski.
zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, posiekaj pomidory blenderem na kleik.

w misce multicookera układamy kawałki kalafiora, najpierw panierując je w mące. Rozłóż cebulę i kawałki masła. Wybierz program "Pieczenie", ustaw czas na 15 minut.

po sygnale dźwiękowym dodaj przygotowaną marchewkę, paprykę, zielony groszek do kwiatostanów, napełnij posiekanymi pomidorami, solą i wymieszaj.

kontynuuj gotowanie w tym samym trybie przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj sos sojowy do warzyw i przełącz Multicooker na program "duszenie" na 20 minut.
podajemy na stole, posypując drobno posiekaną zieloną cebulą i doprawiając solą Svan.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy