skład / składniki
metoda gotowania
wlej fasolę do głębokiej miski i zalej wodą, pozostaw na noc.
rano napełnij fasolę czystą wodą (aby woda całkowicie zakryła fasolę) i wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, po 5 minutach spuść ją do osobnego rondla (bulion jest dla nas przydatny).
ponownie wlej fasolę, dodaj liść laurowy i gotuj do miękkości.
obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w półpierścienie, czosnek dokładnie siekamy nożem. Smaż je na oleju roślinnym, aż będą miękkie i złote.
kroimy kiełbasę z krwi w kostkę (około 2x3 cm), wysyłamy do cebuli. Smażyć przez 5 minut.
papryczki chili kroimy w drobną kostkę, wysyłamy na patelnię po krwi.
gotowaną fasolę rozprowadzamy również do pozostałych składników, podlewamy cały zestaw adjika. Ale nie ma wystarczającej ilości płynu, więc zrekompensujemy brak wywaru z fasoli, który został odsączony na początku gotowania.
dodaj sól, pieprz i po zagotowaniu wywaru Kontynuuj duszenie na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.
wszystko, danie jest gotowe do podania.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kaszanka - 274 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g