fasola duszona z kaszanką

lubisz pikantne i satysfakcjonujące jedzenie? Gotuj według tego przepisu! Fasola duszona z kaszanką z pewnością przypadnie do gustu mężczyznom. Danie ma niezwykłą sytość. Wartość odżywczą uzyskuje się dzięki dużej zawartości skrobi, węglowodanów i białek właściwych dla roślin strączkowych. A to danie jest bardzo ostre dzięki papryczkom chili) spróbuj, gotowanie nie jest trudne.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 46 % 19 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 40 min

wlej fasolę do głębokiej miski i zalej wodą, pozostaw na noc.

rano napełnij fasolę czystą wodą (aby woda całkowicie zakryła fasolę) i wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, po 5 minutach spuść ją do osobnego rondla (bulion jest dla nas przydatny).

ponownie wlej fasolę, dodaj liść laurowy i gotuj do miękkości.

obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w półpierścienie, czosnek dokładnie siekamy nożem. Smaż je na oleju roślinnym, aż będą miękkie i złote.

kroimy kiełbasę z krwi w kostkę (około 2x3 cm), wysyłamy do cebuli. Smażyć przez 5 minut.

papryczki chili kroimy w drobną kostkę, wysyłamy na patelnię po krwi.

gotowaną fasolę rozprowadzamy również do pozostałych składników, podlewamy cały zestaw adjika. Ale nie ma wystarczającej ilości płynu, więc zrekompensujemy brak wywaru z fasoli, który został odsączony na początku gotowania.

dodaj sól, pieprz i po zagotowaniu wywaru Kontynuuj duszenie na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.

wszystko, danie jest gotowe do podania.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kaszanka - 274   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy