nerki wieprzowe duszone

bardzo smaczne i apetyczne! Przygotuj i zachwyć rodzinę! Proponuję pyszną metodę gotowania duszonych nerek z warzywami. I nie daj się zastraszyć spędzonym czasem - lwia część z nich spędza się na moczeniu podrobów. Podaję nerki do puree ziemniaczanego, kaszy gryczanej , makaronu-moje domowe zawsze chwalą, co daje mi nową siłę do kulinarnych wyczynów)
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 15 % 3 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

oczyść nerki z filmu i naczyń krwionośnych. Włóż do miski i napełnij zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 8 godzin, podczas których zmieniamy wodę 3-4 razy.

następnie włóż nerki do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia i zagotuj. Opróżnij pierwszy bulion, umyj nerki pod bieżącą wodą (spłucz również patelnię) i ponownie napełnij gorącą wodą. Następnie gotuj na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany (około pół godziny). Schłodzić gotowane nerki i pokroić w kostkę.

obierz marchewki i cebulę, spłucz. Marchewki kroimy również w kostkę, a cebulę w ćwiartki pierścieni. Smażyć warzywa na oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta.

wysyłamy pokrojone nerki do smażonych warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę wody (Około 100 ml). Wlej sól, mielony pieprz i groszek, chmiel-suneli, dodaj liść laurowy, a także drobno posiekany świeży koperek. Dusić pod zamkniętą pokrywką i na najmniejszym ogniu przez około pół godziny. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.

podawaj z dowolnym dodatkiem: ziemniakami w dowolnej formie, owsianką lub makaronem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Nerki wieprzowe - 102   kcal/100g

Podobne przepisy