skład / składniki
metoda gotowania
oczyść nerki z filmu i naczyń krwionośnych. Włóż do miski i napełnij zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 8 godzin, podczas których zmieniamy wodę 3-4 razy.
następnie włóż nerki do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia i zagotuj. Opróżnij pierwszy bulion, umyj nerki pod bieżącą wodą (spłucz również patelnię) i ponownie napełnij gorącą wodą. Następnie gotuj na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany (około pół godziny). Schłodzić gotowane nerki i pokroić w kostkę.
obierz marchewki i cebulę, spłucz. Marchewki kroimy również w kostkę, a cebulę w ćwiartki pierścieni. Smażyć warzywa na oleju roślinnym, aż cebula będzie przezroczysta.
wysyłamy pokrojone nerki do smażonych warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę wody (Około 100 ml). Wlej sól, mielony pieprz i groszek, chmiel-suneli, dodaj liść laurowy, a także drobno posiekany świeży koperek. Dusić pod zamkniętą pokrywką i na najmniejszym ogniu przez około pół godziny. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.
podawaj z dowolnym dodatkiem: ziemniakami w dowolnej formie, owsianką lub makaronem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Nerki wieprzowe - 102 kcal/100g