gulasz bobra

Miękkie i delikatne mięso bobra-przygotuj przysmak we właściwy sposób! Chcę podzielić się przepisem z mojej książki kucharskiej. Uważam to za bardzo udane, ponieważ mięso jest miękkie i delikatne, niezwykle smaczne i pachnące. Miłośnikom zwierzyny zdecydowanie powinno się spodobać :)
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 36 % 8 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 35 min

1. Pokrój wstępnie umyte mięso na duże kawałki, włóż do pojemnika o odpowiedniej wielkości.

2. Obierz czosnek. Posiekaj połowę i połóż na mięsie.

3. Wyciśnij sok z cytryny do pojemnika z mięsem.

4. Teraz posyp mięso solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj.

5. Marynuj mięso przez 6 godzin w lodówce.

6.Obierz cebulę i marchewkę, grubo posiekaj: cebulę w kostkę, marchewkę w kostkę.

7. Rozgrzej patelnię z masłem i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i złocista, posyp ją czarnym pieprzem.

8. Wlej olej roślinny do kotła,podgrzej i smaż mięso przez 5 minut, mieszając.

9. Połóż marchewki na mięsie, smaż wszystko razem przez 10 minut.

10. Dodaj smażoną cebulę i gotuj zawartość kotła przez 15 minut.

11. Przygotuj w tym czasie warzywa do dekoracji: umyj i obierz ziemniaki i marchewki, ugotuj je w całości w osolonej wodzie.

12. Zalej zawartość kotła wrzącą wodą (woda powinna znajdować się 1 cm poniżej zawartości kotła), wymieszaj. Dusić mięso przez 10 minut.

13. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w duże talerze, obrać jabłko, pokroić w duże kostki. Dodaj czosnek i jabłko do kotła.

14. Wyślij również liście tymianku do kotła (bez łodyg), ponownie wymieszaj, gotuj przez kolejne 5 minut.

15. Włóż śmietanę do kotła, zmniejsz ciepło do najniższego poziomu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

16. Gulasz bobrowy podawać z dodatkiem gotowanych warzyw, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mięso bobra - 146   kcal/100g

Podobne przepisy