gulasz z kurczaka w piekarniku

pyszny domowy gulasz z kurczaka w piekarniku! Czasami wracasz do domu z pracy i nie masz czasu na długie gotowanie obiadów, domowy gulasz jest bardzo przydatny w tym przypadku. Można go dodawać do zup i dań głównych, a także podawać z dodatkami. Bardzo wygodny i zdrowy przepis!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 23 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 4 % 1 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 20 min

1. Puszki o tej samej objętości, umyć sodą i wysterylizować.
2. Filet z kurczaka, bez skóry i kości, pokroić na kawałki. Sól i pieprz do smaku. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy do kurczaka.
3. W słoikach do wieszaków kładziemy mięso i dodajemy ziarna pieprzu, na przemian z liściem laurowym. Rozciągamy folię na szyjkę puszki i przebijamy ją, aby usunąć parę.
4. W zimnym piekarniku kładziemy puszki z mięsem na blasze do pieczenia. Dusić w 180 stopniach przez około 3 godziny.
5. Rozpuść tłuszcz z kurczaka i wlej go do słoików.
6. Zwijamy słoiki pokrywkami, a gdy ostygną, usuwamy je w chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy