duszona kapusta z rodzynkami

ta kapusta zaskoczy Cię swoim wyśmienitym smakiem! Długo przyglądałem się temu przepisowi. Na początku wszystko razem-kapusta, balsam, rodzynki, miód - wydaje się czymś niezgodnym. Ale zdecydowałam się. I nie żałowałem. To najsmaczniejsza duszona kapusta, jaką jadłam! Być może wynika to z faktu, że zawsze uwielbiałem połączenie słodyczy i słoności: ciasto z solonym karmelem, mięso z sosem jagodowym lub owocami. Więc słono-słodka kapusta przypadła mi do gustu. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz opisać słowami-musisz gotować i smakować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
105 kcal
IG: 35 / 41 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut.

2. Drobno posiekaj kapustę.

3. Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć kapustę i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut na złoty kolor.

4. Dodaj rodzynki do kapusty, wlej 100 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.

5. Dodaj miód, sos sojowy, ocet balsamiczny i keczup do kapusty, wymieszaj. Dusić na małym ogniu przez około 3 minuty i zdjąć z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy