skład / składniki
metoda gotowania
wątroba wołowa lepiej wybrać świeżą (nie mrożoną) - w ten sposób łatwiej jest usunąć z niej biały film. Należy również zwrócić uwagę na kolor produktu-dobra wątroba wołowa powinna mieć kolor dojrzałych czereśni. Ciemniejszy odcień wskazuje na wiek zwierzęcia, a jaśniejszy wskazuje na możliwe choroby.
po wybraniu wątroby należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z żył.
aby usunąć charakterystyczny nieprzyjemny zapach, który pojawia się podczas smażenia wątroby wołowej, należy ją marynować. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do głębokiej miski lub rondla, wyciśnij sok z cytryny i zanurz tam wątrobę, aby woda pokryła cały kawałek. Pozostaw wątrobę do marynowania na 30-40 minut. W tym czasie marynata wyciągnie krew z wątroby i zniknie nieprzyjemny zapach. Następnie odcedź marynatę i dobrze opłucz wątrobę pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Pokrój wątrobę na kawałki.
cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
na patelni rozpuść mały kawałek masła i wlej do niego posiekaną cebulę. Smaż cebulę, ciągle mieszając, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Cebula powinna stać się miękka i półprzezroczysta.
na patelnię z cebulą dodaj kawałki wątroby wołowej i smaż je na średnim ogniu przez 6 do 8 minut (w zależności od wielkości), aż wątroba lekko się zrumieni.
dodaj śmietanę, solankę, musztardę w proszku na patelnię i dobrze wymieszaj. Dopraw wątrobę solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj gotowanie wątroby wołowej przez kolejne 5 minut i zdejmij patelnię z ognia.
podawaj duszoną wątrobę wołową w śmietanie z cebulą natychmiast na stole na gorąco. Jako dodatek możesz gotować pieczone lub gotowane warzywa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g