duszona wątróbka wołowa w śmietanie z cebulą

najdelikatniejsze kawałki wątroby w sosie śmietanowym! Duszona wątróbka wołowa w śmietanie z cebulą to wspaniały sposób na nakarmienie rodziny zdrowym i pysznym jedzeniem. Dzięki procesowi marynowania wątroba według tego przepisu jest uzyskiwana bez charakterystycznego zapachu. A dodanie kwaśnej śmietany sprawia, że kawałki wątroby są delikatne i soczyste w środku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 23 % 3 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

wątroba wołowa lepiej wybrać świeżą (nie mrożoną) - w ten sposób łatwiej jest usunąć z niej biały film. Należy również zwrócić uwagę na kolor produktu-dobra wątroba wołowa powinna mieć kolor dojrzałych czereśni. Ciemniejszy odcień wskazuje na wiek zwierzęcia, a jaśniejszy wskazuje na możliwe choroby.

po wybraniu wątroby należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z żył.

aby usunąć charakterystyczny nieprzyjemny zapach, który pojawia się podczas smażenia wątroby wołowej, należy ją marynować. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do głębokiej miski lub rondla, wyciśnij sok z cytryny i zanurz tam wątrobę, aby woda pokryła cały kawałek. Pozostaw wątrobę do marynowania na 30-40 minut. W tym czasie marynata wyciągnie krew z wątroby i zniknie nieprzyjemny zapach. Następnie odcedź marynatę i dobrze opłucz wątrobę pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Pokrój wątrobę na kawałki.

cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.

na patelni rozpuść mały kawałek masła i wlej do niego posiekaną cebulę. Smaż cebulę, ciągle mieszając, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Cebula powinna stać się miękka i półprzezroczysta.

na patelnię z cebulą dodaj kawałki wątroby wołowej i smaż je na średnim ogniu przez 6 do 8 minut (w zależności od wielkości), aż wątroba lekko się zrumieni.

dodaj śmietanę, solankę, musztardę w proszku na patelnię i dobrze wymieszaj. Dopraw wątrobę solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj gotowanie wątroby wołowej przez kolejne 5 minut i zdejmij patelnię z ognia.

podawaj duszoną wątrobę wołową w śmietanie z cebulą natychmiast na stole na gorąco. Jako dodatek możesz gotować pieczone lub gotowane warzywa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy