Cielęcina duszona z dynią

mięso z warzywami jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Kolejne danie z moich pojemników. Zrobiłam to nie raz i nie dwa-tak bardzo mi się podoba. Odciąłem go z kategorii, włożyłem do rondla i zapomniałem. A wynik jest doskonały. Bardzo wygodne jest gotowanie go w powolnej kuchence-na pewno nic się nie spali.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 40 % 8 g
94 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Cielęcinę i warzywa umyć i osuszyć. Obierz dynię, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Usuń nasiona i łodygę z papryki.

2. Cielęcinę, dynię, ziemniaki i paprykę pokroić w duże kostki marchewki — półkola. Posiekaj cebulę.

3. Posolić, pieprzyć mięso i pozostawić na 5 minut.

4. Na patelni z grubym dnem ułóż warstwy: połowę mięsa - połowę dyni-pozostałe mięso-ziemniaki – pozostałą dynię – paprykę-cebulę. Sól, pieprz, wlej wodę, aby przykryła warzywa.

5. Przykryj patelnię i podpal. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez około 50 minut. Wymieszaj gotowe danie i pozostaw na 10 minut.

6. Podawać posypane drobno posiekaną kolendrą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy