Cielęcina duszona z dynią
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Cielęcinę i warzywa umyć i osuszyć. Obierz dynię, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Usuń nasiona i łodygę z papryki.
2. Cielęcinę, dynię, ziemniaki i paprykę pokroić w duże kostki marchewki — półkola. Posiekaj cebulę.
3. Posolić, pieprzyć mięso i pozostawić na 5 minut.
4. Na patelni z grubym dnem ułóż warstwy: połowę mięsa - połowę dyni-pozostałe mięso-ziemniaki – pozostałą dynię – paprykę-cebulę. Sól, pieprz, wlej wodę, aby przykryła warzywa.
5. Przykryj patelnię i podpal. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez około 50 minut. Wymieszaj gotowe danie i pozostaw na 10 minut.
6. Podawać posypane drobno posiekaną kolendrą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g