skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty. Warzywa myjemy i myjemy. Mięso kroimy na kawałki średniej wielkości.
Krok 2:
Pokrój cebulę dowolnie, jak chcesz. Lubię Duże. Ale niektórzy nie lubią cebuli w potrawach, więc możesz pokroić na mniejsze kawałki
Krok 3:
Trzy marchewki na grubej tarce lub pokroić w kostkę. Dla tych, którzy nie lubią marchewki, możesz zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 4:
Wysyłamy mięso do smażenia bezpośrednio na patelni, na średnim ogniu. Smaż przez 5-7 minut, aby pojawiła się skorupa.
Krok 5:
Dodaj cebulę i marchewkę.
Krok 6:
Smaż przez kolejne 5 minut. Nie zapomnij mieszać.
Krok 7:
Podczas smażenia mięsa z warzywami kroimy ziemniaki w kostkę, niezbyt dużą, aby wygodnie było jeść.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki i pół szklanki wody. Dusić do połowy.
Krok 9:
Przygotowujemy kapustę. Szynkujemy cienko.
Krok 10:
Smażyć na oleju roślinnym, aż kapusta zmieni kolor.
Krok 11:
Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 12:
Dodaj kapustę do ziemniaków i mięsa. Zmniejsz ogień i pod zamkniętą pokrywką gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż będzie gotowy.
Krok 13:
5 minut przed gotowaniem dodaj przyprawy do smaku i zioła. Mam ziele angielskie, ostrą czerwoną paprykę, rustykalną przyprawę do Gart, sól, koperek i zieloną cebulę. Ale możesz dodać przyprawy do swojego gustu.
podczas pieczenia mięsa lepiej dobrze podgrzać patelnię, a następnie mięso szybko się usmaży i uszczelni soki. Dzięki temu okaże się bardziej soczysty. Konieczne jest ciągłe mieszanie, aby nasze mięso nie pozostało sadzy na patelni.
ziemniaki można wstępnie usmażyć na patelni z olejem roślinnym, aż pojawi się skorupa. W ten sposób otrzymasz bardziej kaloryczne danie, ale bardziej aromatyczne. A ziemniaki zachowają swój wygląd. Nie lubię mocno tłustych i smażonych, więc dodaję surowe ziemniaki i duszę je.
kapustę można również dodać na surowo-bez smażenia. Wtedy zmniejszy się zawartość kalorii w naczyniu.
koncentrat pomidorowy można zastąpić naturalnym sokiem pomidorowym lub dodać kolejny średni pomidor zamiast makaronu.
przyprawy wybierz według własnego gustu. Lubię ostrzej, ale ponieważ danie jest przeznaczone dla dzieci, dodaję minimum przypraw. Dodaj sól do smaku. Pasta pomidorowa nadaje przyjemną kwaskowatość, dlatego lepiej solić pod koniec gotowania.
rozłóż gotowe danie na talerzu i posyp ziołami. Idealna do tego sałatka ze świeżych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g