skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania ryżu z mięsem mielonym. Mięso mielone może być używane inaczej: kurczak, wieprzowina, wołowina, a nawet mieszane. W tym przepisie użyto mielonej wieprzowiny.
kilkakrotnie myjemy ryż pod bieżącą wodą, po czym oda powinna stać się prawie przezroczysta. Wlej czystą wodę do rondla i podpal. Gdy woda się zagotuje, posolić wrzącą wodę i wlać umyty ryż. Wymieszaj ryż i gotuj, aż będzie gotowy, około 25 minut. Ryż można prawie ugotować, ponieważ nadal "dojrzewa" podczas duszenia na patelni z mięsem mielonym. Gotowy ryż wrzucamy do durszlaka i myjemy pod ciepłą wodą.
obierz cebulę, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Przenieś posiekaną cebulę na patelnię, wlej olej roślinny i smaż do miękkości na średnim ogniu przez 5-7 minut.
umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przenieś do już miękkiej cebuli, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Marchew, podobnie jak cebula, powinna stać się miękka.
dodaj mięso mielone do miękkich smażonych warzyw i ciągle mieszając smaż mięso mielone na małym ogniu, aż mięso mielone zmieni kolor, zajmie to około 10 minut.
następnie dodaj kurkumę do smaku i wrzącą wodę, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie przez kolejne 15-20 minut. Ilość wrzącej wody lepiej regulować według własnych odczuć, ponieważ różne odmiany ryżu podczas duszenia na różne sposoby wchłaniają wodę. Może być potrzebny od 50-100 ml.
po upływie czasu dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą i czarnym pieprzem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 8-10 minut. W tym czasie ryż powinien w pełni "dojrzeć".
opcjonalnie, aby uzyskać jasny smak, możesz dodać swoje ulubione przyprawy, a dla pięknego żółtego koloru możesz dodać szafran, curry lub kurkumę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g