duszony ryż z mieloną kurkumą marchewką i cebulą

świetne danie dla całej rodziny na kolację w dni powszednie! Niestety, współczesne życie wyznacza tempo. I często, aby nakarmić rodzinę, wieczorem nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Aby ugotować ryż z mięsem mielonym, potrzebujesz minimalnej ilości czasu i najprostszych składników.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 56 % 9 g
86 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania ryżu z mięsem mielonym. Mięso mielone może być używane inaczej: kurczak, wieprzowina, wołowina, a nawet mieszane. W tym przepisie użyto mielonej wieprzowiny.
kilkakrotnie myjemy ryż pod bieżącą wodą, po czym oda powinna stać się prawie przezroczysta. Wlej czystą wodę do rondla i podpal. Gdy woda się zagotuje, posolić wrzącą wodę i wlać umyty ryż. Wymieszaj ryż i gotuj, aż będzie gotowy, około 25 minut. Ryż można prawie ugotować, ponieważ nadal "dojrzewa" podczas duszenia na patelni z mięsem mielonym. Gotowy ryż wrzucamy do durszlaka i myjemy pod ciepłą wodą.
obierz cebulę, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Przenieś posiekaną cebulę na patelnię, wlej olej roślinny i smaż do miękkości na średnim ogniu przez 5-7 minut.
umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przenieś do już miękkiej cebuli, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Marchew, podobnie jak cebula, powinna stać się miękka.
dodaj mięso mielone do miękkich smażonych warzyw i ciągle mieszając smaż mięso mielone na małym ogniu, aż mięso mielone zmieni kolor, zajmie to około 10 minut.
następnie dodaj kurkumę do smaku i wrzącą wodę, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie przez kolejne 15-20 minut. Ilość wrzącej wody lepiej regulować według własnych odczuć, ponieważ różne odmiany ryżu podczas duszenia na różne sposoby wchłaniają wodę. Może być potrzebny od 50-100 ml.
po upływie czasu dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą i czarnym pieprzem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 8-10 minut. W tym czasie ryż powinien w pełni "dojrzeć".
opcjonalnie, aby uzyskać jasny smak, możesz dodać swoje ulubione przyprawy, a dla pięknego żółtego koloru możesz dodać szafran, curry lub kurkumę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy