kapusta duszona na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Posiekaj kapustę niezbyt cienko, a następnie rozłóż na patelni, wlej trochę oleju roślinnego i gotuj na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką, od czasu do czasu mieszaj.
2. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki, rozłóż warzywa na kapuście, sól i pieprz do smaku, Kontynuuj duszenie do miękkości, po czym wlej ocet jabłkowy i dostosuj smak cukrem, trzymaj w ogniu przez minutę lub drugą.
3. Napełniamy wstępnie wysterylizowane słoiki duszonymi warzywami, hermetycznie zwijamy pokrywki. Półfabrykaty przechowujemy w piwnicy lub w spiżarni.
Gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g