kapusta duszona na zimę

duszone warzywa w zimowym menu będą bardziej mile widziane niż kiedykolwiek! Duszona kapusta na zimę będzie doskonałym dodatkiem, doskonale uzupełni dania mięsne i rybne. Gotowanie duszonej kapusty jest bardzo proste, w razie potrzeby można dodać do przygotowania nutę pomidorową lub słodką paprykę.
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Posiekaj kapustę niezbyt cienko, a następnie rozłóż na patelni, wlej trochę oleju roślinnego i gotuj na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką, od czasu do czasu mieszaj.

2. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki, rozłóż warzywa na kapuście, sól i pieprz do smaku, Kontynuuj duszenie do miękkości, po czym wlej ocet jabłkowy i dostosuj smak cukrem, trzymaj w ogniu przez minutę lub drugą.

3. Napełniamy wstępnie wysterylizowane słoiki duszonymi warzywami, hermetycznie zwijamy pokrywki. Półfabrykaty przechowujemy w piwnicy lub w spiżarni.

Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy