duszone serce wołowe z warzywami

pyszny, obfity, zdrowy obiad dla całej rodziny! Serce wołowe duszone z warzywami okazuje się niezwykle apetyczne i jasne. Może być podawany jako niezależne danie lub jako dodatek do gotowanego ryżu, kaszy gryczanej lub tłuczonych ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić serce wołowe z warzywami na patelni? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przepisu na liście. Jeśli masz zamrożone serce, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój serce w małe kostki, około 1 cm. na 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Pokrój paprykę na dwie części i usuń rdzeń z nasionami. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w czystej zimnej wodzie, osusz papierowymi serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewkę w paski lub kółka. Możesz go zetrzeć na grubej tarce, zrób to, co jest dla Ciebie wygodne. Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę na dwie kolejne części, a następnie pokrój ćwiartkę w pierścienie. Posiekaj każdy szczypiorek na 4-6 części, a paprykę na małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek do smażenia. Gotuj, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Aby łatwo usunąć skórkę z pomidorów, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na minutę. Spuść gorącą wodę i usuń skórkę (po wrzącej wodzie zrobi to bez większych trudności). Zwykle tego nie robię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj serce wołowe na patelnię z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyślij pomidory.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól do smaku, dodaj ulubione suche przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj i przykryj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmniejsz płomień kuchenki i ugasić serce, aż będzie całkowicie ugotowane. Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy naczynie się nie pali. W razie potrzeby dodaj bardzo mało wrzącej wody. Zwykle sok z pomidorów wystarcza, aby warzywa i serce były dobrze duszone. Drobno posiekaj warzywa i posyp je gotowym daniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odstaw na chwilę serce z warzywami i podawaj na gorąco.

takie danie bardzo dobrze komponuje się z gotowanymi zbożami i ziemniakami. 

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy