skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić serce wołowe z warzywami na patelni? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przepisu na liście. Jeśli masz zamrożone serce, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Pokrój serce w małe kostki, około 1 cm. na 1 cm.
Krok 3:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Pokrój paprykę na dwie części i usuń rdzeń z nasionami. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w czystej zimnej wodzie, osusz papierowymi serwetkami.
Krok 4:
Pokrój marchewkę w paski lub kółka. Możesz go zetrzeć na grubej tarce, zrób to, co jest dla Ciebie wygodne. Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę na dwie kolejne części, a następnie pokrój ćwiartkę w pierścienie. Posiekaj każdy szczypiorek na 4-6 części, a paprykę na małe kostki.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek do smażenia. Gotuj, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
Krok 6:
W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Aby łatwo usunąć skórkę z pomidorów, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na minutę. Spuść gorącą wodę i usuń skórkę (po wrzącej wodzie zrobi to bez większych trudności). Zwykle tego nie robię.
Krok 7:
Dodaj serce wołowe na patelnię z warzywami.
Krok 8:
Następnie wyślij pomidory.
Krok 9:
Sól do smaku, dodaj ulubione suche przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj i przykryj.
Krok 10:
Zmniejsz płomień kuchenki i ugasić serce, aż będzie całkowicie ugotowane. Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy naczynie się nie pali. W razie potrzeby dodaj bardzo mało wrzącej wody. Zwykle sok z pomidorów wystarcza, aby warzywa i serce były dobrze duszone. Drobno posiekaj warzywa i posyp je gotowym daniem.
Krok 11:
Odstaw na chwilę serce z warzywami i podawaj na gorąco.
takie danie bardzo dobrze komponuje się z gotowanymi zbożami i ziemniakami.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g