bakłażany duszone w śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Bakłażany myjemy i kroimy w drobną kostkę. Napełnij je zimną wodą przez 15 minut, po czym spuść wodę, spłucz bakłażany, włóż do durszlaka, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
2. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę, smaż na średnim ogniu do miękkości, a następnie dodaj czosnek. Gotuj przez minutę.
4. Dodaj bakłażana, smaż przez 8 minut, mieszając, włóż zioła, posyp solą i przyprawami.
5. Rozłóż śmietanę na patelni, gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bakłażany przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Podawaj posypane drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g