bakłażan duszony w śmietanie

Przygotuj proste i smaczne danie! Z kwaśną śmietaną bardzo delikatnie! Bakłażany duszone w śmietanie to lekkie danie o kremowym smaku. Możesz podawać go samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Idealne danie na rodzinny obiad pod koniec dnia pracy.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 33 % 6 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Bakłażany myjemy i kroimy w drobną kostkę. Napełnij je zimną wodą przez 15 minut, po czym spuść wodę, spłucz bakłażany, włóż do durszlaka, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.

2. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę, smaż na średnim ogniu do miękkości, a następnie dodaj czosnek. Gotuj przez minutę.

4. Dodaj bakłażana, smaż przez 8 minut, mieszając, włóż zioła, posyp solą i przyprawami.

5. Rozłóż śmietanę na patelni, gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bakłażany przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

6. Podawaj posypane drobno posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy