gulasz jagnięcy w domu

pyszny gulasz jagnięcy jest łatwy do zrobienia w zwykłym piekarniku! Bardzo smaczny i pachnący, o bogatym jasnym pikantnym smaku... Co może być smaczniejszego niż domowy gulasz, zwłaszcza jeśli jest również jagnięcy? Dobrze jest gotować z nią różne potrawy, a my jemy ją i tak po prostu-na kanapkach. Pyszne!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 5 h

umyj jagnięcinę, osusz, pokrój na średnie kawałki (około 3 cm). Złożyć w misce o odpowiedniej wielkości, dodać sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, połamane liście laurowe. Wlej olej i wszystko dobrze wymieszaj

włóż mięso z przyprawami do marynowania przez jeden dzień (lub przynajmniej przez noc) w lodówce. Na godzinę przed końcem marynowania dodaj obrane ząbki czosnku do mięsa.

teraz marynowane mięso należy ułożyć w małych słoikach (0,5 l). Wlej marynatę na wierzch. Umieść słoiki w naczyniu do pieczenia z wysokimi bokami, wlej do niego zimną wodę-jego poziom powinien znajdować się gdzieś na środku słoików. Zamknij każdy słoik pokrywką z folii.

włóż formę ze słoikami do piekarnika, włącz ją do podgrzania do 120 stopni Celsjusza. Trzymaj słoiki przyszłego gulaszu w piekarniku przez 4 godziny. Nie zapomnij dodać wody do formy w razie potrzeby - tak, aby cały czas była na tym samym poziomie.

Zamknij gotowy gulasz bezpośrednio na gorąco sterylnymi pokrywkami. Można go przechowywać przez długi czas lub jeść natychmiast po ugotowaniu.

smacznego! To jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy