skład / składniki
metoda gotowania
mówi się, że ten przepis kulinarny został przywieziony do Szkocji z zagranicy. Ponieważ zwykłe szkockie jedzenie nie ma w swoim składzie tylu przypraw. Nie wiemy, kim lub czym była ta Catriona, ale przepis z jej podania okazał się dobry i utknął w Szkocji.
smażyć kawałki piersi z kurczaka na oleju. Pokrój ziemniaki, marchewkę i cukinię na niezbyt małe kawałki, kostkę rzepy. Drobno posiekaj seler i pasternak. Kładziemy je w dużym naczyniu do pieczenia, a na wierzchu kładziemy kawałki smażonego kurczaka. Posyp chili i curry i dodaj gałązkę rozmarynu. Całość zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika. Piec przez 30 minut. Następnie wyjmij kurczaka i zamknij pokrywkę, aby nie ostygła. Rozłóż też warzywa. Dodaj śmietanę i musztardę do soku powstałego podczas pieczenia. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
połóż kawałki kurczaka na talerzu. Obok przystawki z warzyw. I napełnij wszystko sosem śmietanowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g