Lagman Classic z koncentratem pomidorowym

świetnie urozmaica codzienne posiłki! Lagman to rodzaj ręcznie robionego makaronu. Lagman w języku uzbeckim podawany jest z dużą ilością sosu - jest to posiłek łączący zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Przepis na gotowanie lagmana w języku uzbeckim jest dość pracochłonny.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 60 % 12 g
96 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

na początek moczymy groszek zimną wodą i zostawiamy go na całą noc, a następnie gotujemy do połowy.
ugniatamy twarde ciasto z mąki, mleka i żółtek jaj. Zostawiamy go na dwie godziny, a następnie cienko zwijamy i kroimy w cienkie paski, które następnie należy lekko pociągnąć, aby stały się cieńsze i dłuższe. Gotuj lagman w osolonej wodzie przez dziesięć minut. Następnie wrzucamy do durszlaka i mieszamy z niewielką ilością oleju, aby lagman się nie sklejał.
wołowinę, cebulę, ziemniaki, rzepę i marchewkę kroimy w kostkę, około centymetra na centymetr. Mięso i cebulę smażyć na oleju, stopniowo dodając do kotła wszystkie inne warzywa, groszek, Zira, sól pieprz. Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Do gotowego sosu dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. I po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia.
w głębokich talerzach wkładamy tyle lagmana, ile chwyta ręka. Zalej lagman sosem uzbeckim i podawaj. Osobno wkładamy kwaśne mleko i ocet.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy