skład / składniki
metoda gotowania
każda kuchnia narodowa ma swoje własne, nieodłączne cechy. Kuchnia żydowska znana jest z tego, że do każdego, nawet najbardziej pikantnego posiłku, dodajemy łyżkę cukru. Aby osłodzić nasze gorzkie życie. Słowo "tsimes" weszło do różnych języków świata, jako przydomek najsmaczniejszych potraw.
proponuję tutaj kulinarny przepis na klasyczny tsimes, ten sam, który zwykle pojawia się na stole w święto Roche-à-Chana.
drobno posiekaj umytą marchewkę w paski. Wkładamy go do głębokiej patelni, trochę solimy, dodajemy łyżkę oleju i pół szklanki wody. Dusić pod pokrywką do miękkości.
podczas gotowania marchewki obierz jabłka i pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj do marchewki wraz z umytymi rodzynkami. Włóż tam 2 łyżki. łyżki cukru i pozostałe dwie łyżki. łyżki masła. mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Cała woda powinna wyparować. I dopiero wtedy dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
Tsimes jest spożywany na gorąco. A ze śmietaną to nie tylko danie, ale prawdziwy "tsimes"!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g