risotto z pomarańczami, groszkiem cukrowym i szafranem

przyjemny aromat tego dania bardzo szybko pobudza apetyt!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 77 % 23 g
131 kcal
IG: 48 / 52 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

ten kulinarny przepis spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Risotto z pomarańczami, groszkiem cukrowym i szafranem to bardzo smaczny posiłek wegetariański.
zacznijmy proces gotowania.
obierz pomarańcze, podziel na plasterki i delikatnie obierz plasterki. Sok nie powinien zostać utracony. Zbierz go ostrożnie w filiżance. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
weź patelnię, dodaj do niej oliwę z oliwek i podgrzej ją. Połóż posiekaną cebulę na patelni i usmaż. Opłucz ryż i dodaj do cebuli.
Dodaj szafran i sok pomarańczowy do bulionu warzywnego. Wlej szklankę bulionu z szafranem na patelnię i dusimy ryż. Gdy płyn odparowuje z patelni, za każdym razem musisz dodać trochę bulionu. Na patelni powinno być tyle płynu, aby lekko przykryła ryż.
po 20 minutach duszenia dodaj strąki grochu na patelnię, a po kolejnych 2 minutach dodaj pomarańcze. Po ugotowaniu risotto możesz wyjąć patelnię z pieca. Najważniejsze jest to, że ryż jest ugotowany, ale nie jest zbyt ugotowany.
na koniec dopraw risotto pieprzem i solą. Danie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy