risotto pomidorowe

oryginalny przepis na risotto z pomidorami dla miłośników kuchni włoskiej. Proponuję wszystkim spróbować bardzo smacznego i zdrowego dania-risotto pomidorowe. Chociaż jest to jedzenie wegetariańskie, jest to przypadek, gdy zdrowe jest jednocześnie bardzo smaczne. Ten przepis kulinarny jest przedstawicielem świata włoskiej sztuki kulinarnej.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw obierz cebulę i pokrój na małe kawałki. Ugotujemy wrzącą wodę i podamy im pomidory. Pomidory po takiej operacji łatwiej obrać ze skór. Oczyścimy je i usuniemy z nich nasiona. Pokrój miąższ pomidorów na plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię i podgrzej na niej oliwę z oliwek. Umieść posiekaną cebulę na patelni i lekko usmaż. Następnie dodaj ryż do cebuli i smaż tę mieszaninę przez około 2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej połowę soku pomidorowego na patelnię

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiażdż tam kostkę bulionową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I dalej dusić mieszając. Gdy płyn wyparuje z patelni, dodamy tam sok. Podczas duszenia ryżu należy pamiętać, że na patelni powinno być wystarczająco dużo soku, aby pokrywał tylko cały ryż. Nic więcej, nic mniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 20 minutach dodaj pomidory na patelnię i gotuj jeszcze trochę, dodaj sól, pieprz i bazylię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto risotto pomidorowe i gotowe, możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Jak widać, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Radzę wszystkim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy