cukinia pod letnim futrem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc gotuj jajka. Dusić lub smażyć cukinię na oleju roślinnym, pokrojoną w cienkie plasterki, soloną, pieprzoną i zwiniętą w przyprawy. Włóż cukinię do salaterki i pozwól im ostygnąć. Podczas chłodzenia drobno posiekaj koperek i łodygi selera. Łączymy je z gotowanymi jajkami startymi na grubej tarce, posiekanym ząbkiem czosnku, solą, majonezem i kwaśną śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Pomidory kroimy w kostkę i układamy w salaterce na cukinii. Rozłóż mieszaninę przygotowaną z ziół i jajek na wierzchu. Dekorujemy i ... smacznego!!!
bardzo dobrze ta sałatka łączy się z gotowanym ryżem gotowanym z przyprawą pilawową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g