skład / składniki
metoda gotowania
zwykle sama marynuję liście winogron. Aby to zrobić, myję je, wkładam do rondla i napełniam zimną solanką. Na wierzchu bezpośrednio na liściach kładę czysty talerz — a na nim słoik z wodą (taki rodzaj prasy). Po 2-3 godzinach wyjmuję liście z solanki, zalewam wrzącą wodą i odstawiam na kolejne 40 minut.
teraz możesz zacząć przygotowywać dolmę.
wlewam wywar do miski. Obieram i drobno kroję cebulę i zioła, mieszam z mięsem mielonym i dobrze ugniatam rękami. Mięso mielone powinno być gładkie, jednorodne. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję oliwę z oliwek i niewielką ilość wody. Jeszcze raz dokładnie zagniatam mięso mielone.
na desce do krojenia układam liście winogron gładką stroną do dołu. Rozłóż łyżkę mielonego mięsa na każdym liściu i zawiń kopertę.
koperty szczelnie wkładam do rondla z grubym dnem i wlewam niewielką ilość bulionu. Doprowadzam dolmę do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez około 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g