Dolma Gruzińska

Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!!!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 5 % 1 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

zwykle sama marynuję liście winogron. Aby to zrobić, myję je, wkładam do rondla i napełniam zimną solanką. Na wierzchu bezpośrednio na liściach kładę czysty talerz — a na nim słoik z wodą (taki rodzaj prasy). Po 2-3 godzinach wyjmuję liście z solanki, zalewam wrzącą wodą i odstawiam na kolejne 40 minut.
teraz możesz zacząć przygotowywać dolmę.
wlewam wywar do miski. Obieram i drobno kroję cebulę i zioła, mieszam z mięsem mielonym i dobrze ugniatam rękami. Mięso mielone powinno być gładkie, jednorodne. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję oliwę z oliwek i niewielką ilość wody. Jeszcze raz dokładnie zagniatam mięso mielone.
na desce do krojenia układam liście winogron gładką stroną do dołu. Rozłóż łyżkę mielonego mięsa na każdym liściu i zawiń kopertę.
koperty szczelnie wkładam do rondla z grubym dnem i wlewam niewielką ilość bulionu. Doprowadzam dolmę do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy