tolma z cukinii

świetna opcja na wielką ucztę! I niech Goście zostaną nasyceni!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 20 % 4 g
122 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Oto kolejny przepis kulinarny tolmy. To letni i jesienny posiłek, który wykorzystuje dużo warzyw i ziół.
oddziel chude mięso jagnięce od kości i przepuść przez maszynę do mięsa. Dodaj ugotowany ryż, drobno posiekaną surową cebulę, jedno jajko i podobnie drobno posiekane warzywa. Sól i pieprz do smaku i oczywiście dokładnie wymieszaj.
weź małą cukinię. Odetnij końce ogonkami i usuń nasiona łyżką. Następnie cukinię należy poparzyć i napełnić mięsem mielonym.
smażyć mąkę na złoty kolor i rozcieńczyć bulionem. Smażyć tłuczone pomidory na oleju, wlać rozcieńczoną mąkę, dodać bulion i wszystko dokładnie wymieszać.
faszerowaną cukinię układamy w rzędach na dnie patelni. Wlej powstały sos pomidorowy na wierzch. Zamykamy patelnię odwróconym talerzem i doprowadzamy do gotowości na małym ogniu.
podawaj tolmę podlewaną naszym sosem z patelni i posypaną natką pietruszki. Matsun (zsiadłe mleko) doprawiamy czosnkiem i kładziemy osobno na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy