skład / składniki
metoda gotowania
Oto kolejny przepis kulinarny tolmy. To letni i jesienny posiłek, który wykorzystuje dużo warzyw i ziół.
oddziel chude mięso jagnięce od kości i przepuść przez maszynę do mięsa. Dodaj ugotowany ryż, drobno posiekaną surową cebulę, jedno jajko i podobnie drobno posiekane warzywa. Sól i pieprz do smaku i oczywiście dokładnie wymieszaj.
weź małą cukinię. Odetnij końce ogonkami i usuń nasiona łyżką. Następnie cukinię należy poparzyć i napełnić mięsem mielonym.
smażyć mąkę na złoty kolor i rozcieńczyć bulionem. Smażyć tłuczone pomidory na oleju, wlać rozcieńczoną mąkę, dodać bulion i wszystko dokładnie wymieszać.
faszerowaną cukinię układamy w rzędach na dnie patelni. Wlej powstały sos pomidorowy na wierzch. Zamykamy patelnię odwróconym talerzem i doprowadzamy do gotowości na małym ogniu.
podawaj tolmę podlewaną naszym sosem z patelni i posypaną natką pietruszki. Matsun (zsiadłe mleko) doprawiamy czosnkiem i kładziemy osobno na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g

