skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zanurz wołowinę wraz z cebulą, korzeniem selera i marchewką w zimnej wodzie i gotuj przez dwie godziny. Godzinę po rozpoczęciu gotowania sól.
następnie odcedź bulion, wyrzuć cebulę i korzenie.
pokrój wołowinę na małe kawałki i wróć do bulionu.
Wrzuć kiszoną kapustę do glinianego garnka, zalej ją pół litra wrzącej wody, dodaj roztopione masło. Zamknij garnek pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni podczas gotowania bulionu.
gdy tylko kapusta będzie miękka, natychmiast ją wyjmij i połącz z wołowiną i odcedzonym bulionem.
suche grzyby i pokrojone ziemniaki na cztery części włożyć do rondla, zalać dwiema szklankami zimnej wody i podpalić.
gdy tylko woda się zagotuje, wyjmij grzyby, pokrój w paski i ponownie zanurz w bulionie grzybowym.
wyjmij gotowe ziemniaki, rozgnieć widelcem i ponownie zanurz w bulionie grzybowym.
po ugotowaniu grzybów wlej zawartość garnka do bulionu mięsnego.
dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w paski marchewkę i rzepę, posiekane łodygi selera do połączonych bulionów i kapusty.
dodaj liść laurowy, zmielony czarny pieprz, majeranek i sól.
doprowadzić do wrzenia, doprawić drobno posiekaną natką pietruszki i wstawić do piekarnika w temperaturze 100 stopni.
w piekarniku kapuśniak może stać od godziny do kilku godzin, dzięki czemu nabierają lepszego i bardziej osobliwego smaku.
następnie dopraw drobno posiekanym koperkiem i posiekanym czosnkiem, odstaw na około 15 minut.
przed podaniem doprawić & nbsp; solonymi grzybami grubo posiekanymi i kwaśną śmietaną bezpośrednio na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g