kapuśniak Pełny na zupie w garnku z wołowiną i grzybami

prawdziwa rosyjska kapuśniak według klasycznego przepisu! Smacznie. Głównym płynnym gorącym daniem na stole w rosyjskiej rodzinie od czasów starożytnych była kapuśniak. Niezależnie od tego, jaki produkt był modny (na przykład ziemniaki), kapuśniak pozostawiał swoje dominujące miejsce na stołach prostych chłopów i bogatych szlachciców. Ten przepis na pełną (bogatą) kapuśniak opisano w V. V. Pokhlebkin. Starałem się spełnić wszystkie jego zalecenia w najdrobniejszych szczegółach. Jedyne, czego nie zrobiłem, to nie włożyłem korzenia pietruszki do bulionu z tego prostego powodu, że nie znalazłem korzenia na rynku. Ale nawet i tak kapuśniak okazał się doskonały.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 29 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

zanurz wołowinę wraz z cebulą, korzeniem selera i marchewką w zimnej wodzie i gotuj przez dwie godziny. Godzinę po rozpoczęciu gotowania sól.
następnie odcedź bulion, wyrzuć cebulę i korzenie.
pokrój wołowinę na małe kawałki i wróć do bulionu.
 Wrzuć kiszoną kapustę do glinianego garnka, zalej ją pół litra wrzącej wody, dodaj roztopione masło. Zamknij garnek pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni podczas gotowania bulionu.
  gdy tylko kapusta będzie miękka, natychmiast ją wyjmij i połącz z wołowiną i odcedzonym bulionem.
 suche grzyby i pokrojone ziemniaki na cztery części włożyć do rondla, zalać dwiema szklankami zimnej wody i podpalić.
 gdy tylko woda się zagotuje, wyjmij grzyby, pokrój w paski i ponownie zanurz w bulionie grzybowym.
wyjmij gotowe ziemniaki, rozgnieć widelcem i ponownie zanurz w bulionie grzybowym.
po ugotowaniu grzybów wlej zawartość garnka do bulionu mięsnego.
dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w paski marchewkę i rzepę, posiekane łodygi selera do połączonych bulionów i kapusty.
dodaj liść laurowy, zmielony czarny pieprz, majeranek i sól.
doprowadzić do wrzenia, doprawić drobno posiekaną natką pietruszki i wstawić do piekarnika w temperaturze 100 stopni.
w piekarniku kapuśniak może stać od godziny do kilku godzin, dzięki czemu nabierają lepszego i bardziej osobliwego smaku.
następnie dopraw drobno posiekanym koperkiem i posiekanym czosnkiem, odstaw na około 15 minut.
przed podaniem doprawić & nbsp; solonymi grzybami grubo posiekanymi i kwaśną śmietaną bezpośrednio na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy