skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciecierzyca moczyć przez noc w osolonej wodzie.
namoczoną ciecierzycę opłucz, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu i przy zamkniętej pokrywie.
wlej olej roślinny do kotła i usmaż mięso.
do mięsa dodaj posiekaną cebulę Malko, startą marchewkę, pigwę pokrojoną w dużą kostkę.
wlać sos sojowy, ocet winogronowy, dodać paprykę.
połóż całą ostrą paprykę i umytą główkę czosnku na warzywach.
zgasić wszystko.
godzinę po ugotowaniu ciecierzyca jest prawie gotowa.
włóż go do kotła wraz z wodą, w której został ugotowany, usuwając pieprz i czosnek. Połóż je ponownie od samej góry kotła.
połóż grubo posiekaną kapustę , na niej-pomidory pokrojone w pierścienie, na wierzchu średniej wielkości pokrojone ziemniaki.
i ponownie na wierzch kładziemy pieprz i czosnek.
posyp przyprawami i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta się ugotuje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g