skład / składniki
metoda gotowania
chleb - jak wszyscy wiedzą Głowa. A domowy chleb zbiera przy jednym stole nie tylko naszą rodzinę, ale także wszystkich sąsiadów. Jak tylko zacznę piec pachnący chleb – w ten sposób wszyscy domownicy natychmiast poprawiają nastrój, w przeczuciu przysmaku.
osobliwością tego małego kulinarnego cudu jest to, że ten chleb jest lekki, kruchy , choć gęsty.
masło stopić a następnie lekko ostudzić. Obrać Kabaczek i zetrzeć na grubej tarce. Drobno zetrzyj miąższ imbiru.
wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia ciasta. Wszystko wymieszaj, ubij jajka, dodaj posiekany czosnek i zagnieść strome ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Ostrożnie, równomiernie ułóż ciasto w foremce na chleb wysmarowanej masłem. Piecz chleb na średnim poziomie w piekarniku. Gotowość do sprawdzenia zapałką.
godne uwagi! Chleb jest spożywany natychmiast, gdy jest gorący. Szczególnie smaczne z masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g