Baranina w piwie ze śliwką wiśniową

zaskocz swoich gości oryginalnym przepisem!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 10 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 11 % 2 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

dziś gotujemy pijanego baranka. Do tego posiłku najlepiej jest wziąć łopatkę jagnięcą. Pokrój go na porcje. Sól, pieprz, dodaj przyprawy. Wyciśnij sok z cytryny. Włóż do kubka i śmiało napełnij piwem. Mieszać. To taka marynata, pozostawiamy do marynowania na noc. Rano wlej marynatę do naczynia do pieczenia i wyciągnij mięso. Jeszcze raz posyp przyprawami jagnięcymi, papryką. Usuń kość ze śliwki wiśniowej. Możesz zetrzeć na tarce, możesz po prostu złamać i wysłać do mięsa. Ale lepiej jest jakoś uzyskać sok ze śliwki wiśniowej)) i nie tylko wrzucić kawałki jagód do mięsa, ale wlać mięso kwaśnym sokiem ze śliwki wiśniowej. Wróć mięso do marynaty. Dodaj papryczkę chili (tak, przyprawy wymagają dużo, ale nie przesadzaj!). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez pół godziny(aż pojawi się złoty kolor). Następnie przykryj folią i kontynuuj pieczenie do miękkości.
śliwka wiśniowa nadaje potrawom słodko-kwaśny smak. Ogólnie rzecz biorąc, możesz ocenić ten przepis kulinarny tylko po wypróbowaniu go :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy