skład / składniki
metoda gotowania
dziś gotujemy pijanego baranka. Do tego posiłku najlepiej jest wziąć łopatkę jagnięcą. Pokrój go na porcje. Sól, pieprz, dodaj przyprawy. Wyciśnij sok z cytryny. Włóż do kubka i śmiało napełnij piwem. Mieszać. To taka marynata, pozostawiamy do marynowania na noc. Rano wlej marynatę do naczynia do pieczenia i wyciągnij mięso. Jeszcze raz posyp przyprawami jagnięcymi, papryką. Usuń kość ze śliwki wiśniowej. Możesz zetrzeć na tarce, możesz po prostu złamać i wysłać do mięsa. Ale lepiej jest jakoś uzyskać sok ze śliwki wiśniowej)) i nie tylko wrzucić kawałki jagód do mięsa, ale wlać mięso kwaśnym sokiem ze śliwki wiśniowej. Wróć mięso do marynaty. Dodaj papryczkę chili (tak, przyprawy wymagają dużo, ale nie przesadzaj!). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez pół godziny(aż pojawi się złoty kolor). Następnie przykryj folią i kontynuuj pieczenie do miękkości.
śliwka wiśniowa nadaje potrawom słodko-kwaśny smak. Ogólnie rzecz biorąc, możesz ocenić ten przepis kulinarny tylko po wypróbowaniu go :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g