placki drożdżowe z jabłkami i bananem

ciasta są z różnymi nadzieniami, ale na pewno nie próbowałeś!
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 71 % 29 g
200 kcal
IG: 10 / 14 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jeśli uważasz, że gotowanie z ciasta drożdżowego przez długi czas przykuje Cię do kuchenki, to się mylisz! Istnieją proste sposoby na zadowolenie domowych pysznych wypieków i pozostawienie czasu na komunikację z bliskimi. Przygotowujemy więc mój ulubiony przepis kulinarny-placki z jabłkiem i bananem. Ciasto jest proste: natychmiast włóż ciepłe mleko, drożdże, cukier, sól, jajko do pojemnika, wymieszaj, a następnie dodaj masło. Gram 400 mąki natychmiast zagniatamy w cieście, patrzymy: jeśli ciasto przykleja się do rąk, to dodajemy więcej, tutaj, jak mówią, raz na raz nie jest to konieczne. Czy ciasto zaczęło pozostawać w tyle za rękami? To wszystko, już nie ugniatamy. Teraz włóż ciasto do miski i umieść w ciepłym miejscu, zawijając w kilka ręczników. I w końcu zajmiemy się nadzieniem. W naszym nadzieniu najważniejsze są banany. Nadają gotowym ciastom bardzo delikatny i niezwykły smak. Ale zacznijmy od cytryny. Należy go poparzyć wrzącą wodą i pozostawić na dziesięć minut. W tym czasie mamy czas, aby pokroić kilka jabłek i kilka bananów w kostkę. Następnie posiekaj cytrynę ze skórą (możesz w blenderze, możesz na tarce), nie zapomnij usunąć nasion. Wymieszaj owoce, wlewając 3 łyżki granulowanego cukru. Nadzienie jest gotowe!
pierogi Rzeźbimy, kto jest w czym Gorazd: klasyczny kształt, Trójkąty, może być wydłużony, w kształcie banana. Rozłóż na blasze do pieczenia, toleruj kolejne 15 minut, pozwalając na odległość ciasta. W międzyczasie nasz piekarnik nagrzewa się już do wymaganych 200 stopni. Smarujemy placki żółtkiem, wkładamy do piekarnika na pół godziny i-vois-la! - możesz pić herbatę z pysznymi ciastami. Nie mam wątpliwości, że takie jedzenie przyniesie radość i ciepło do Twojego domu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy