Shakar-czurek

orientalna słodycz zmieni cię w prawdziwego sułtana!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 51 % 39 g
węglowodany 43 % 33 g
499 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

orientalne słodycze są owiane tajemnicą, jak bajki tysiąca i jednej nocy, w których z godną pozazdroszczenia stałością szczęśliwi bohaterowie otrzymują srebrne tace wypełnione chałwą i sorbetem z rąk pięknych dziewcząt. Stamtąd przyszło do nas ciastko o dziwnej nazwie "Shakar-churek". Jednak ten tytuł wydaje się dziwny tylko dla niewtajemniczonych. W rzeczywistości – "Shakar "to cukier, a" churek " to chleb. A mówiąc bardziej przyziemnie, chcę dać ci kulinarny przepis na "słodki orientalny chleb". Co ciekawe, ta "żywność dla Peri" nie ma dokładnej rejestracji geograficznej. Shakar-churek jest pieczony zarówno na Kaukazie, jak i w Azji Środkowej. I każdy naród uważa go za swojego. To przepis, który znalazłem w Uzbekistanie.

w głębokiej misce zetrzyj margarynę na grubej tarce, rozbij tam jajka, wlej cukier i wlej wódkę. Wszystko to dokładnie zmielić na jednorodną masę. Następnie zaczynamy dodawać mąkę w małych porcjach i mieszać, aż grudki całkowicie znikną. Musimy doprowadzić ciasto do takiego stanu, aby przypominało plastelinę. I oddzieliła się naturalnie od ścianek miski. Następnie ugniatamy go rękami przez jakiś czas.

następnie cienko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka. Składamy na arkuszu i wysyłamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w tym samym trybie, co każde inne kruche ciastko. Gotowe gorące kawałki posyp cukrem pudrem na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy