skład / składniki
gotowanie krok po kroku
orientalne słodycze są owiane tajemnicą, jak bajki tysiąca i jednej nocy, w których z godną pozazdroszczenia stałością szczęśliwi bohaterowie otrzymują srebrne tace wypełnione chałwą i sorbetem z rąk pięknych dziewcząt. Stamtąd przyszło do nas ciastko o dziwnej nazwie "Shakar-churek". Jednak ten tytuł wydaje się dziwny tylko dla niewtajemniczonych. W rzeczywistości – "Shakar "to cukier, a" churek " to chleb. A mówiąc bardziej przyziemnie, chcę dać ci kulinarny przepis na "słodki orientalny chleb". Co ciekawe, ta "żywność dla Peri" nie ma dokładnej rejestracji geograficznej. Shakar-churek jest pieczony zarówno na Kaukazie, jak i w Azji Środkowej. I każdy naród uważa go za swojego. To przepis, który znalazłem w Uzbekistanie.
w głębokiej misce zetrzyj margarynę na grubej tarce, rozbij tam jajka, wlej cukier i wlej wódkę. Wszystko to dokładnie zmielić na jednorodną masę. Następnie zaczynamy dodawać mąkę w małych porcjach i mieszać, aż grudki całkowicie znikną. Musimy doprowadzić ciasto do takiego stanu, aby przypominało plastelinę. I oddzieliła się naturalnie od ścianek miski. Następnie ugniatamy go rękami przez jakiś czas.
następnie cienko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka. Składamy na arkuszu i wysyłamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w tym samym trybie, co każde inne kruche ciastko. Gotowe gorące kawałki posyp cukrem pudrem na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g