Ciasteczka Calla
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ubij jajka granulowanym cukrem, dodaj mąkę i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki. Następnie posmaruj naczynie do pieczenia masłem i ostrożnie rozłóż ciasto łyżką stołową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego formę na kilka minut. Gotowość ciast jest określana na ich krawędziach, powinny się zrumienić. Szybko wyjmujemy puste ciasteczka z piekarnika i robimy z nich "kwiaty", ostrożnie ściskając dwa przeciwległe dolne rogi palcami. "Kwiaty" muszą mieć czas na zrobienie ciasta, gdy są gorące i elastyczne. Następnie wykonujemy " Tłuczki "dla" kwiatów " ze skórek pomarańczowych. Aby to zrobić, gotuj skórkę pomarańczową w syropie cukrowym i pokrój w paski, które wkładamy do "kwiatów". Ciasteczka pięknie układamy na dużym naczyniu i posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka Calla są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g