ciasto Twarogowo-śliwkowe

nie można się oprzeć delikatnym plasterkom zwiewnego ciasta! Jak wiecie, pieczenie jest królową świątecznego stołu! Każdy z nas uwielbia pić gorącą herbatę lub kawę z kawałkiem pachnącego ciasta, czy to w zwykły codzienny poranek, czy świąteczną ucztę. Ten przepis kulinarny znalazłem w najzwyklejszej broszurze, kupionej kiedyś, bardzo dawno temu w ulicznym sklepie. I od tego czasu ten prosty przepis zachwyca moich domowników w weekendy i święta.
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 73 % 32 g
207 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby zrobić wspaniałe ciasto śliwkowe z twarogiem, musisz dokładnie umyć śliwki, pokroić i wyjąć z nich pestki.
wymieszaj jedno jajko z mlekiem, dodaj tam olej roślinny. Mieszać.
stopniowo dodawaj drobnoziarnisty twaróg ze szczyptą soli, a także 100 gramów granulowanego cukru zmieszanego z jedną torebką cukru waniliowego. Przesianą mąkę wymieszać z jedną torebką proszku do pieczenia. Ostrożnie wlej mąkę do masy i delikatnie mieszaj mikserem przez 5-6 minut na średniej prędkości.
nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż ciasto równomiernie rękami na całej powierzchni blachy do pieczenia (lub formy). Ciasto posypać bułką tartą i ostrożnie ułożyć przygotowane śliwki. Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni i piecz ciasto przez 40-45 minut. Podczas gotowania ciasta ubij białka i pozostały cukier w pianę, stopniowo dodając sok z cytryny i 10-15 minut przed całkowitym ugotowaniem ciasta, zmniejszając ciepło, połóż ubitą masę na śliwkach. Gdy ciasto się ugotuje, wyjmij je z piekarnika, pozwól mu ostygnąć i posyp cukrem pudrem. Aromatyczne i smaczne jedzenie jest gotowe.

miłego świątecznego i codziennego apetytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal / 100g

Podobne przepisy