skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić wspaniałe ciasto śliwkowe z twarogiem, musisz dokładnie umyć śliwki, pokroić i wyjąć z nich pestki.
wymieszaj jedno jajko z mlekiem, dodaj tam olej roślinny. Mieszać.
stopniowo dodawaj drobnoziarnisty twaróg ze szczyptą soli, a także 100 gramów granulowanego cukru zmieszanego z jedną torebką cukru waniliowego. Przesianą mąkę wymieszać z jedną torebką proszku do pieczenia. Ostrożnie wlej mąkę do masy i delikatnie mieszaj mikserem przez 5-6 minut na średniej prędkości.
nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż ciasto równomiernie rękami na całej powierzchni blachy do pieczenia (lub formy). Ciasto posypać bułką tartą i ostrożnie ułożyć przygotowane śliwki. Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni i piecz ciasto przez 40-45 minut. Podczas gotowania ciasta ubij białka i pozostały cukier w pianę, stopniowo dodając sok z cytryny i 10-15 minut przed całkowitym ugotowaniem ciasta, zmniejszając ciepło, połóż ubitą masę na śliwkach. Gdy ciasto się ugotuje, wyjmij je z piekarnika, pozwól mu ostygnąć i posyp cukrem pudrem. Aromatyczne i smaczne jedzenie jest gotowe.
miłego świątecznego i codziennego apetytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal / 100g