Calissons z Axe

takie ciasteczka są dobre do podania na Walentynki w postaci serc! Pewnego dnia na moje urodziny teściowa postanowiła mnie zaskoczyć i przygotować dania kuchni prowansalskiej według przepisów zaczerpniętych z książek niestrudzonego podróżnika Petera Meila. Moje serce podbiły kalissony-miniaturowe ciasteczka z migdałów i kandyzowanych owoców. To było najsmaczniejsze ciasto, jakie kiedykolwiek próbowałem! Oferuję wszystkim wypróbowany przez nas przepis na kalissony z Aix. Najbardziej zaskakujące jest to, że do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebujesz mąki, a ciasto składa się wyłącznie z migdałów, kandyzowanych owoców i cukru.
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 79 % 65 g
380 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
najpierw kandyzowane owoce należy umyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z migdałami. Dodaj granulowany cukier do powstałej mieszanki i dokładnie wymieszaj-najpierw łyżką, a następnie bezpośrednio rękami. Najważniejsze jest, aby nie spieszyć się i cierpliwie przeszkadzać przez co najmniej pół godziny. Nasze ciasto powinno stać się jednolite, gęste i lekko błyszczące.
następnie bierzemy blachę do pieczenia, przykrywamy ją arkuszem papieru do pieczenia i ostrożnie rozprowadzamy ciasto cienką, równą warstwą – nie grubszą niż jeden centymetr.
Robienie glazury. Aby to zrobić, ubij białko mikserem z cukrem pudrem i szczyptą cukru waniliowego w mocną pianę. Pozostawiamy blachę do pieczenia na stole na około godzinę, aby lukier lekko wyschł, w przeciwnym razie ciasta nie będzie można pokroić.
następnie ostrym nożem, bardzo ostrożnie, aby nie zepsuć tego piękna, pokrój warstwę ciasta na długie eleganckie romby o szerokości 2,5-3 cm i długości nie większej niż 5 cm.
wkładamy blachę do pieczenia z kalissonami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, w żadnym wypadku nie zamykając drzwi do końca! Pieczemy przez 15 minut, a śnieżnobiała glazura nie powinna ciemnieć.
Calissony z Aix najlepiej smakują z dobrą kawą lub wytrawnym winem. Na świecie jest jedzenie, które rozpływa się w ustach…

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy