Calissons z Axe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
najpierw kandyzowane owoce należy umyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z migdałami. Dodaj granulowany cukier do powstałej mieszanki i dokładnie wymieszaj-najpierw łyżką, a następnie bezpośrednio rękami. Najważniejsze jest, aby nie spieszyć się i cierpliwie przeszkadzać przez co najmniej pół godziny. Nasze ciasto powinno stać się jednolite, gęste i lekko błyszczące.
następnie bierzemy blachę do pieczenia, przykrywamy ją arkuszem papieru do pieczenia i ostrożnie rozprowadzamy ciasto cienką, równą warstwą – nie grubszą niż jeden centymetr.
Robienie glazury. Aby to zrobić, ubij białko mikserem z cukrem pudrem i szczyptą cukru waniliowego w mocną pianę. Pozostawiamy blachę do pieczenia na stole na około godzinę, aby lukier lekko wyschł, w przeciwnym razie ciasta nie będzie można pokroić.
następnie ostrym nożem, bardzo ostrożnie, aby nie zepsuć tego piękna, pokrój warstwę ciasta na długie eleganckie romby o szerokości 2,5-3 cm i długości nie większej niż 5 cm.
wkładamy blachę do pieczenia z kalissonami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, w żadnym wypadku nie zamykając drzwi do końca! Pieczemy przez 15 minut, a śnieżnobiała glazura nie powinna ciemnieć.
Calissony z Aix najlepiej smakują z dobrą kawą lub wytrawnym winem. Na świecie jest jedzenie, które rozpływa się w ustach…
następnie bierzemy blachę do pieczenia, przykrywamy ją arkuszem papieru do pieczenia i ostrożnie rozprowadzamy ciasto cienką, równą warstwą – nie grubszą niż jeden centymetr.
Robienie glazury. Aby to zrobić, ubij białko mikserem z cukrem pudrem i szczyptą cukru waniliowego w mocną pianę. Pozostawiamy blachę do pieczenia na stole na około godzinę, aby lukier lekko wyschł, w przeciwnym razie ciasta nie będzie można pokroić.
następnie ostrym nożem, bardzo ostrożnie, aby nie zepsuć tego piękna, pokrój warstwę ciasta na długie eleganckie romby o szerokości 2,5-3 cm i długości nie większej niż 5 cm.
wkładamy blachę do pieczenia z kalissonami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, w żadnym wypadku nie zamykając drzwi do końca! Pieczemy przez 15 minut, a śnieżnobiała glazura nie powinna ciemnieć.
Calissony z Aix najlepiej smakują z dobrą kawą lub wytrawnym winem. Na świecie jest jedzenie, które rozpływa się w ustach…
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g