biszkopt marchewkowy "niedzielny obiad"
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Zacznijmy od oddzielenia żółtek od białek. Zetrzyj szklankę cukru lub cukru pudru z bielonymi żółtkami, dodaj rum lub koniak, mielony cynamon i goździki.
orzechy włoskie obieramy, kalcynujemy na patelni i siekamy za pomocą dwóch Tarek lub wałka do ciasta, a następnie mieszamy je z marchewką startą na grubej tarce, bułką tartą, mąką przesianą wcześniej przez sito i zmieszaną z proszkiem do pieczenia ciasta i dodajemy do żółtek. Resztę cukru lub cukru pudru ubijamy z białkami, aż do uzyskania uporczywej białej piany i delikatnie mieszamy z masą główną.
powstałe ciasto rozprowadzamy w formie natłuszczonej roślinnie lub zmiękczonym masłem i wyrównujemy jego powierzchnię.
biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 30-40 minut.
aby upieczony produkt łatwo wyszedł z formy, należy go odwrócić na kilka minut do góry nogami i przykryć ręcznikiem nasączonym wodą.
zaleca się podawanie biszkoptu marchewkowego do stołu schłodzonego, z ciepłym mlekiem lub śmietaną. Możesz posypać biszkopt cukrem pudrem.
orzechy włoskie obieramy, kalcynujemy na patelni i siekamy za pomocą dwóch Tarek lub wałka do ciasta, a następnie mieszamy je z marchewką startą na grubej tarce, bułką tartą, mąką przesianą wcześniej przez sito i zmieszaną z proszkiem do pieczenia ciasta i dodajemy do żółtek. Resztę cukru lub cukru pudru ubijamy z białkami, aż do uzyskania uporczywej białej piany i delikatnie mieszamy z masą główną.
powstałe ciasto rozprowadzamy w formie natłuszczonej roślinnie lub zmiękczonym masłem i wyrównujemy jego powierzchnię.
biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 30-40 minut.
aby upieczony produkt łatwo wyszedł z formy, należy go odwrócić na kilka minut do góry nogami i przykryć ręcznikiem nasączonym wodą.
zaleca się podawanie biszkoptu marchewkowego do stołu schłodzonego, z ciepłym mlekiem lub śmietaną. Możesz posypać biszkopt cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g