biszkopt marchewkowy "niedzielny obiad"

niesamowity smak tego biszkoptu podbije wszystkich Twoich gości! Chcę podzielić się bardzo smacznym przepisem kulinarnym. Ten posiłek najlepiej pasuje do śniadania.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 62 % 34 g
270 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
Zacznijmy od oddzielenia żółtek od białek. Zetrzyj szklankę cukru lub cukru pudru z bielonymi żółtkami, dodaj rum lub koniak, mielony cynamon i goździki.
orzechy włoskie obieramy, kalcynujemy na patelni i siekamy za pomocą dwóch Tarek lub wałka do ciasta, a następnie mieszamy je z marchewką startą na grubej tarce, bułką tartą, mąką przesianą wcześniej przez sito i zmieszaną z proszkiem do pieczenia ciasta i dodajemy do żółtek. Resztę cukru lub cukru pudru ubijamy z białkami, aż do uzyskania uporczywej białej piany i delikatnie mieszamy z masą główną.
powstałe ciasto rozprowadzamy w formie natłuszczonej roślinnie lub zmiękczonym masłem i wyrównujemy jego powierzchnię.
biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 30-40 minut.
aby upieczony produkt łatwo wyszedł z formy, należy go odwrócić na kilka minut do góry nogami i przykryć ręcznikiem nasączonym wodą.
zaleca się podawanie biszkoptu marchewkowego do stołu schłodzonego, z ciepłym mlekiem lub śmietaną. Możesz posypać biszkopt cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy