skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na samym początku przygotowania tego przepisu kulinarnego bierzemy smalec i cebulę. Tniemy oba na małe kwadraty. Podpalamy patelnię i podgrzewamy do maksimum. Rozłóż na nim smalec i cebulę. Powinien być bardzo dobrze usmażony. Na samym końcu posolić smalec i dodać pieprz do smaku.
przejdź do ziemniaków. Najpierw należy go umyć i wyczyścić. Następnie weź drobną tarkę i zetrzyj na niej ziemniaki. W tym celu możesz użyć kombajnu.
dodaj mąkę, śmietanę, jajka i sól do ziemniaków. Musisz wszystko dobrze wymieszać, a dopiero potem dodać do niego smalec i cebulę. Znowu przeszkadzamy. Przenieś powstałą masę do garnków i umieść ją do pieczenia w temperaturze 180 stopni.
moja babcia podała takie drugie danie ze śmietaną lub machanką. Popijali go mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal / 100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g