babeczka owsiana z suszonymi morelami

bardzo smaczna i zdrowa babeczka na herbatę lub kawę! Sprawdzony przepis kulinarny to dar niebios! Zwłaszcza jeśli jest łatwy w przygotowaniu. Każda gospodyni domowa chce, aby jedzenie było nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ta owsiana babeczka z suszonymi morelami to wspaniałe połączenie smaku, korzyści i prostoty.
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 69 % 38 g
262 kcal
IG: 18 / 34 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

oprócz suszonych moreli można dodać inne suszone owoce. Zalej je wrzącą wodą przez 20 minut. Następnie osusz i posyp mąką, aby następnie równomiernie rozprowadziły się w cieście, a nie osiadły na dnie formy. Płatki owsiane zalać wrzącą wodą. Gdy ostygną, dodaj otręby i śmietanę. Ostrożnie mieszając dodaj jajka, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i olej roślinny. Teraz przyszła kolej na suszone owoce i skórkę, delikatnie wymieszaj je z ciastem i wlej do formy uprzednio nasmarowanej olejem i posypanej mąką. Formę zamykamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C.
po 40 minutach zdejmij folię i zwiększając temperaturę do 210C, pozostaw babeczkę do zrumienienia przez 15-20 minut. Po sprawdzeniu gotowości ciasta kijem wyjmij go z piekarnika. Przenieś na talerz i posyp cukrem pudrem. Ciasto owsiane z suszonymi morelami jest gotowe! Przekonaj się sam - to pyszne i zdrowe jedzenie! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy