budyń twarogowy z czarną porzeczką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw oddziel żółtka od białek. Za pomocą blendera wymieszaj semolinę, cukier granulowany, żółtka jaj, wanilinę i sok z cytryny, aż uzyskasz jednorodną masę. Oddzielnie ubij białka na pianę. Następnie ostrożnie włóż ubite białka do mieszanki twarogowej i wszystko wymieszaj.
rozłóż powstałą masę w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Budyń pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czas pieczenia wynosi około 30 minut. Nasze ciasto z czarnej porzeczki jest gotowe! Niezwykłe pyszne!
zamiast porzeczek możesz dodać dowolne sezonowe jagody. Eksperymentuj ze smakami, dzieci pokochają to!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g