skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ser kroimy w paski i wkładamy do emaliowanych naczyń. Napełnij zimną wodą i przykryj pokrywką, pozostaw patelnię na kilka godzin, w zależności od tego, jak słony jest ser. Następnie wlej wodę, wyciśnij ser i włóż je do innego naczynia. Dodaj 2 jajka i dokładnie ugniataj ser. Ugotowany ser dzielimy na cztery części. Jeśli ser jest niesolony, pomijamy etap moczenia.
Krok 2:
Przygotowanie gruzińskiego ciasta chaczapuri. Dodaj sól, jajka i ubij w mleku lub maczonie, a następnie wymieszaj wszystko z przesianą mąką pszenną i zagniataj ciasto, ale nie strome.
Krok 3:
Podziel gotowe ciasto na 4 części i rozwałkuj je.
Krok 4:
Na każdym z nich równomiernie rozprowadzając, nakładamy ser
Krok 5:
I ściśnij ciasto.
Krok 6:
Podgrzewamy żeliwną patelnię
Krok 7:
I upiecz chaczapuri najpierw szwem w dół, a następnie, gdy się zrumieni, Odwróć, upiecz chaczapuri pod pokrywką. Czas spędzony na gotowaniu wynosi około 40 minut.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g