Tbilisi chaczapuri po gruzińsku

chrupiące, łatwe do zrobienia tortille z serem. Chaczapuri to posiłek podawany na gorąco. Do tego przepisu używam głównie sera Imeretyńskiego,ale według przepisów kuchni gruzińskiej można również użyć sera Adyghe.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 54 % 31 g
242 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ser kroimy w paski i wkładamy do emaliowanych naczyń. Napełnij zimną wodą i przykryj pokrywką, pozostaw patelnię na kilka godzin, w zależności od tego, jak słony jest ser. Następnie wlej wodę, wyciśnij ser i włóż je do innego naczynia. Dodaj 2 jajka i dokładnie ugniataj ser. Ugotowany ser dzielimy na cztery części. Jeśli ser jest niesolony, pomijamy etap moczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie gruzińskiego ciasta chaczapuri. Dodaj sól, jajka i ubij w mleku lub maczonie, a następnie wymieszaj wszystko z przesianą mąką pszenną i zagniataj ciasto, ale nie strome.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel gotowe ciasto na 4 części i rozwałkuj je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na każdym z nich równomiernie rozprowadzając, nakładamy ser

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ściśnij ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzewamy żeliwną patelnię

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I upiecz chaczapuri najpierw szwem w dół, a następnie, gdy się zrumieni, Odwróć, upiecz chaczapuri pod pokrywką. Czas spędzony na gotowaniu wynosi około 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy