forszmak z mięsem

magiczne nadzienie do kanapek i domowych hamburgerów. Jednym z najsmaczniejszych dań żydowskich jest forszmak z mięsem. Pasztet, przekąska, makaron możesz nazwać to jedzenie, jak chcesz, ale żadna z tych nazw nie przekaże tego wspaniałego smaku i aromatu nieodłącznie związanego z forshmakiem. Sekretem forshmaka z naszą rodziną podzielił się znajomy mojej babci i od tego czasu forshmak osiadł w skarbonce przepisów kulinarnych przekazywanych naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 43 % 10 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
aby przygotować pasztet wołowy lub forshmak, mięso należy umyć, ubić i ugasić do miękkości. Bulwy ziemniaków umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebula, drobno posiekana i podawana w oleju roślinnym.
śledź przetwarzaj do stanu fileta, a mianowicie usuń skórkę, usuń wnętrzności i kości. Przepuść wszystkie powyższe przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Wprowadź tłuszcz roślinny, domową śmietanę, dokładnie mieszając.
oddziel żółtka od białek (wygodnie jest to zrobić, rozbijając jajko na dwie połówki i zwijając żółtko z połowy skorupy do drugiej połowy) i dodaj do powstałej masy. Ubij białka osobno, a także wlej do głównego pojemnika. Dopraw solą, ziele angielskie i dokładnie wymieszaj. 
głęboką patelnię, najlepiej żeliwną, przetrzyj tłuszczem i bułką tartą i wypełnij powstałym mięsem mielonym. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości.
pokrój schłodzony forshmak, udekoruj kwaśną śmietaną i ziołami i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy