forszmak z mięsem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby przygotować pasztet wołowy lub forshmak, mięso należy umyć, ubić i ugasić do miękkości. Bulwy ziemniaków umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebula, drobno posiekana i podawana w oleju roślinnym.
śledź przetwarzaj do stanu fileta, a mianowicie usuń skórkę, usuń wnętrzności i kości. Przepuść wszystkie powyższe przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Wprowadź tłuszcz roślinny, domową śmietanę, dokładnie mieszając.
oddziel żółtka od białek (wygodnie jest to zrobić, rozbijając jajko na dwie połówki i zwijając żółtko z połowy skorupy do drugiej połowy) i dodaj do powstałej masy. Ubij białka osobno, a także wlej do głównego pojemnika. Dopraw solą, ziele angielskie i dokładnie wymieszaj.
głęboką patelnię, najlepiej żeliwną, przetrzyj tłuszczem i bułką tartą i wypełnij powstałym mięsem mielonym. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości.
pokrój schłodzony forshmak, udekoruj kwaśną śmietaną i ziołami i podawaj.
śledź przetwarzaj do stanu fileta, a mianowicie usuń skórkę, usuń wnętrzności i kości. Przepuść wszystkie powyższe przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Wprowadź tłuszcz roślinny, domową śmietanę, dokładnie mieszając.
oddziel żółtka od białek (wygodnie jest to zrobić, rozbijając jajko na dwie połówki i zwijając żółtko z połowy skorupy do drugiej połowy) i dodaj do powstałej masy. Ubij białka osobno, a także wlej do głównego pojemnika. Dopraw solą, ziele angielskie i dokładnie wymieszaj.
głęboką patelnię, najlepiej żeliwną, przetrzyj tłuszczem i bułką tartą i wypełnij powstałym mięsem mielonym. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości.
pokrój schłodzony forshmak, udekoruj kwaśną śmietaną i ziołami i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g