lekach jerozolimski

wyjątkowe danie prosto z Jerozolimy! Zrób sobie notatkę!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 80 % 37 g
208 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

chcesz zaskoczyć bliskich niezwykłymi wypiekami? Zwracam uwagę na kulinarny przepis na żydowskie ciasto z miodem. Nie zwykłe jedzenie będzie w stanie zadowolić twoich krewnych, a jednocześnie nie poświęcisz zbyt wiele dodatkowego czasu na jego przygotowanie.
aby przygotować ciasto na lekach jerozolimski zgodnie z przepisem kulinarnym, należy ubić jajka z cukrem pudrem, stopniowo wprowadzać gaszoną sodę i masło. Przygotuj herbatę przyprawową, dodając do czarnej herbaty zmiażdżony imbir, orzechy, cynamon gałka muszkatołowa i goździki. Wymieszaj z mieszanką jajeczną. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dobrze zagnieść ciasto.
naczynie do pieczenia posmarować masłem i wypełnić ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapomnij o nim na 45 minut. Po tym czasie sprawdź lek pod kątem gotowości, wyjmij z piekarnika, ostudź i zadzwoń do bliskich. Miej czas, aby wziąć przynajmniej kawałek, ponieważ, jak pokazuje praktyka, to jedzenie jest zbyt szybko wchłaniane przez domowników.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy