Karasi w śmietanie z wiśniami i rozmarynem

Prosty przepis na pyszną rybę! Zwierzęta pokochają! Oferuję bardzo prosty w przygotowaniu przepis kulinarny-Karasi w śmietanie z wiśniami i rozmarynem. Dzięki minimalizacji składników i przypraw ryba w pełni zachowuje swój aromat i smak. A co najważniejsze, okazuje się bardzo delikatny. Ogólnie Jedzenie dla miłośników i koneserów ryb.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 6 % 1 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.


obrany Karaś obficie posmaruj kwaśną śmietaną, posyp solą, pieprzem i rozmarynem (najpierw z jednej strony). Rozmaryn zmieliłem w moździerzu prawie na proszek.
przykryj blachę do pieczenia folią i połóż naszego karasika na natłuszczonej stronie. Posmaruj łyżką kwaśną śmietanę wewnątrz ryby. Włożyłem do środka całą gałązkę rozmarynu.
teraz zajmijmy się pomidorami koktajlowymi. Przecinamy je na pół. Kładziemy w brzuchu, ile się zmieści, ale nie za dużo.
posmaruj drugą stronę kwaśną śmietaną, pieprzem, solą, posyp rozmarynem.
przykryj blachę do pieczenia folią, pozostawiając cienką szczelinę wzdłuż dłuższego boku blachy do pieczenia.
wkładamy do piekarnika, który powinien być już rozgrzany do 200 stopni i czekamy 30 minut.
po 30 minutach zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aby ryba się zarumieniła.
wyjmujemy Karaś i kładziemy na dużym, lekko rozgrzanym naczyniu. Udekorowałem kubkami pomidorów, plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki.
przyda się kieliszek wytrawnego białego wina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy