skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obrany Karaś obficie posmaruj kwaśną śmietaną, posyp solą, pieprzem i rozmarynem (najpierw z jednej strony). Rozmaryn zmieliłem w moździerzu prawie na proszek.
przykryj blachę do pieczenia folią i połóż naszego karasika na natłuszczonej stronie. Posmaruj łyżką kwaśną śmietanę wewnątrz ryby. Włożyłem do środka całą gałązkę rozmarynu.
teraz zajmijmy się pomidorami koktajlowymi. Przecinamy je na pół. Kładziemy w brzuchu, ile się zmieści, ale nie za dużo.
posmaruj drugą stronę kwaśną śmietaną, pieprzem, solą, posyp rozmarynem.
przykryj blachę do pieczenia folią, pozostawiając cienką szczelinę wzdłuż dłuższego boku blachy do pieczenia.
wkładamy do piekarnika, który powinien być już rozgrzany do 200 stopni i czekamy 30 minut.
po 30 minutach zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aby ryba się zarumieniła.
wyjmujemy Karaś i kładziemy na dużym, lekko rozgrzanym naczyniu. Udekorowałem kubkami pomidorów, plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki.
przyda się kieliszek wytrawnego białego wina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g