ciasto z grzybami i ziemniakami

zrób ciasto, gdy masz ochotę na coś pysznego i maślanego! W weekend chcesz zadowolić swoich bliskich pysznym i satysfakcjonującym jedzeniem? Ten kulinarny przepis pasuje jak żaden inny.
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 60 % 18 g
153 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

umieść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. To ciasto na naszą bazę-ciasto drożdżowe, powinno wzrosnąć, a dopiero potem dodamy pozostałe składniki: jajko ubite solą, olej roślinny, mąkę i wszystko dobrze wymieszamy. W rezultacie powinniśmy uzyskać niezbyt strome ciasto. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść na 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wzrosnąć i zwiększyć objętość. Na razie zajmiemy się nadzieniem. Cebulę kroimy w paski, grzyby (dobrze nadają się pieczarki)również kroimy w cienkie plasterki. Surowe ziemniaki należy pokroić w bardzo cienkie plasterki, powinny dosłownie prześwitywać. Kombajn doskonale radzi sobie z tym zadaniem. Trzy sery na drobnej tarce. Nasmaruj formę olejem i lekko posyp mąką, możesz przykryć papierem do pieczenia. Rozłóż cienko rozwałkowane ciasto w formie, tak aby były boki. Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną i rozłóż grzyby, trochę soli, pieprzu. Zamiast śmietany możesz użyć majonezu. Następnie idą cebula i ziemniaki, dodaj trochę i ponownie posmaruj kwaśną śmietaną. Te warstwy Zwykle powtarzam dwa razy. Posyp serem na wierzchu i włóż do nagrzanego piekarnika. W moim piekarniku elektrycznym ciasto z ziemniakami i grzybami piecze się w 155 stopniach przez 60 minut. Gotowość sprawdzamy przy pomocy różdżki. Wyjmij ciasto, przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut. Podczas serwowania posyp ziołami i podawaj ze śmietaną. Jest to dość sycący posiłek i może zastąpić drugie danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy