skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umieść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. To ciasto na naszą bazę-ciasto drożdżowe, powinno wzrosnąć, a dopiero potem dodamy pozostałe składniki: jajko ubite solą, olej roślinny, mąkę i wszystko dobrze wymieszamy. W rezultacie powinniśmy uzyskać niezbyt strome ciasto. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść na 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wzrosnąć i zwiększyć objętość. Na razie zajmiemy się nadzieniem. Cebulę kroimy w paski, grzyby (dobrze nadają się pieczarki)również kroimy w cienkie plasterki. Surowe ziemniaki należy pokroić w bardzo cienkie plasterki, powinny dosłownie prześwitywać. Kombajn doskonale radzi sobie z tym zadaniem. Trzy sery na drobnej tarce. Nasmaruj formę olejem i lekko posyp mąką, możesz przykryć papierem do pieczenia. Rozłóż cienko rozwałkowane ciasto w formie, tak aby były boki. Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną i rozłóż grzyby, trochę soli, pieprzu. Zamiast śmietany możesz użyć majonezu. Następnie idą cebula i ziemniaki, dodaj trochę i ponownie posmaruj kwaśną śmietaną. Te warstwy Zwykle powtarzam dwa razy. Posyp serem na wierzchu i włóż do nagrzanego piekarnika. W moim piekarniku elektrycznym ciasto z ziemniakami i grzybami piecze się w 155 stopniach przez 60 minut. Gotowość sprawdzamy przy pomocy różdżki. Wyjmij ciasto, przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut. Podczas serwowania posyp ziołami i podawaj ze śmietaną. Jest to dość sycący posiłek i może zastąpić drugie danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g