skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj ryż do połowy ugotowany, spuść wodę, ale nie spłucz. Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku, mielony czarny pieprz, ryż, a także jajka. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Z przygotowanej mieszanki mokrymi rękami formujemy małe kulki o średnicy około 5 cm, smażymy klopsiki z obu stron na oleju roślinnym na patelni. Przygotowane klopsiki wkładamy do brytfanny i zalewamy sosem, który wcześniej zrobiono ze śmietany, sosu pomidorowego i wody. Jeśli powstały sos nie pokrywa górnej warstwy klopsików, należy dodać niewielką ilość przegotowanej wody lub bulionu. Wkładamy brojler do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podgrzej zawartość brytfanny przez 40 minut. Klopsiki z ryżem w sosie pomidorowym są gotowe, podawać na gorąco, posypane ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g