zapiekanka z marchewką i twarogiem

niesamowicie smaczna zapiekanka jest szczególnie dobra z miodem! Dowiedziałam się o zapiekance z twarogu marchewkowego od mojej przyjaciółki. Ciągle piec zapiekankę z twarogu marchewkowego dla siebie i swojej córeczki. W ten sposób chciała nauczyć małe dziecko jeść marchewki i twarożek, które są tak przydatne w żywieniu dzieci i dorosłych. Wtedy napisałem ten przepis kulinarny. Teraz, kiedy miałem dzieci, przypomniałem sobie tę zapiekankę i spróbowałem ją ugotować. Co dziwne, dzieci nie kręciły nosem od bardzo oryginalnego dania o przyjemnym smaku. Ogólnie rzecz biorąc, zapiekanka z twarogu marchewkowego okazała się smaczna, zdrowa i bardzo piękna. Przygotujmy ją dzisiaj razem.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

aby to zrobić, weź twaróg i przetrzyj go tylko przez sito. Przenieś do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto na zapiekankę. Następnie włóż szczyptę soli, jajka, olej waniliowy do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj.
weź marchewki, umyj i obierz. Zetrzyj go na grubej tarce. Dodaj startą marchewkę do ciasta na zapiekankę z twarogu. Wszystko wymieszaj. Następnie przygotuj naczynie do pieczenia i włóż do niego przygotowane ciasto. Piec na małym ogniu.
podawać najlepiej z miodem. to zdrowe jedzenie - będzie świetnie wyglądać przy świątecznym stole.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy