ciasto pomarańczowe z dżemem

dzieci pokochają to! Prosty przepis na pyszne ciasto! Ten przepis kulinarny przeczytałem w jednym zagranicznym czasopiśmie. Od razu mi się spodobał, ze względu na łatwość przygotowania. Proponuję pomarańczowe ciasto i zadowolić gości lub dzieci słodkim jedzeniem.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 79 % 60 g
363 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę, cukier, sól, dodaj śliwkę. olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj i dodaj żółtko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 3 części i rozłóż 2/3 ciasta na formie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy 20min, smarujemy ciasto białkiem i wkładamy na3min.w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj dżem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zmiażdż ostatnią część ciasta. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

najpierw musimy zrobić kruche ciasto. Aby to zrobić, wlej mąkę, cukier do miski kombajnu, dodaj sól do smaku. Następnie dodaj masło utrzymywane w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Włącz Kombajn. Dostaniemy kruche ciasto. Dodaj żółtko i ponownie wymieszaj w kombajnie. Powstałe ciasto dzieli się na trzy części. Nasmaruj formę masłem lub margaryną. Rozłóż dwie części ciasta równomiernie na foremce. Rozgrzej piekarnik do 190 °C i piecz przez 20 minut. Następnie posmaruj gotowe ciasto białkiem i włóż do piekarnika na około 2-3 minuty. Robimy to, aby ciasto pozostało suche po dodaniu dżemu. Następnie włóż dżem pomarańczowy do formy. Trzecią część kruszymy na dżemie i ponownie wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 °C. ponieważ ciasto z pomarańczowym dżemem okazuje się kruche, lepiej pokroić je bezpośrednio w formie. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy