Chudy chleb pita
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby upiec chleb pita, podstawę kuchni azerbejdżańskiej, musisz najpierw przygotować ciasto. Aby to zrobić, weź mąkę najwyższej jakości, dokładnie przesiaj ją przez sito. Dodaj sól.
rozłóż ciasto na lekko posypanym mąką stole i ugniataj przez około 10 minut, stopniowo dodając wodę, aby ciasto było gładkie. Co więcej, w przypadku chleba pita ciasto powinno być strome. Następnie ponownie posyp stół mąką, weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto, aby uzyskać bardzo cienką tortillę. Połóż to ciasto na blasze do pieczenia, którą najpierw posyp mąką. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz chleb pita przez 5-10 minut, aż nabierze złotego odcienia. Podawaj chudy chleb pita lekko schłodzony, oprócz gorących potraw i przekąsek.
rozłóż ciasto na lekko posypanym mąką stole i ugniataj przez około 10 minut, stopniowo dodając wodę, aby ciasto było gładkie. Co więcej, w przypadku chleba pita ciasto powinno być strome. Następnie ponownie posyp stół mąką, weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto, aby uzyskać bardzo cienką tortillę. Połóż to ciasto na blasze do pieczenia, którą najpierw posyp mąką. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz chleb pita przez 5-10 minut, aż nabierze złotego odcienia. Podawaj chudy chleb pita lekko schłodzony, oprócz gorących potraw i przekąsek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g