Chudy chleb pita

Odkryj sekret robienia chleba pita w domu. Produkty piekarnicze w Azerbejdżanie są pieczone w specjalnych piecach. Chleb jest zwykle pieczony w formie pita-przaśnej cienkiej tortilli. Ale aby przygotować to jedzenie, nie trzeba mieć w domu specjalnego pieca. W tym przepisie kulinarnym udowodnimy, że równie smaczny chleb pita możesz upiec, używając do tego zwykłej kuchenki.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 48 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
aby upiec chleb pita, podstawę kuchni azerbejdżańskiej, musisz najpierw przygotować ciasto. Aby to zrobić, weź mąkę najwyższej jakości, dokładnie przesiaj ją przez sito. Dodaj sól. 
 rozłóż ciasto na lekko posypanym mąką stole i ugniataj przez około 10 minut, stopniowo dodając wodę, aby ciasto było gładkie. Co więcej, w przypadku chleba pita ciasto powinno być strome. Następnie ponownie posyp stół mąką, weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto, aby uzyskać bardzo cienką tortillę. Połóż to ciasto na blasze do pieczenia, którą najpierw posyp mąką. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz chleb pita przez 5-10 minut, aż nabierze złotego odcienia. Podawaj chudy chleb pita lekko schłodzony, oprócz gorących potraw i przekąsek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy