skład / składniki
metoda gotowania
bardzo łatwo jest zrobić włoską polentę, pokroić kiełbaski w plasterki, wymieszać z ziołami. Rozłóż mieszaninę warstwą o grubości 2 cm w misce, startą czosnkiem i posmarowaną roztopioną śmietaną. Włóż naczynia z mieszanką do gorącego piekarnika na 20-25 minut.
na stole przesiać mąkę kukurydzianą zjeżdżalnią, zrobić wgłębienie. Wlej tam wcześniej rozcieńczone drożdże, sól, dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki masła, wlej mleko, umieść przygotowane ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny. Rozwałkuj ciasto na pizzę o średnicy około 25 cm i grubości 2 cm. Wyjmij miskę z mieszanką z piekarnika, połóż ją na cieście.
pokrój cebulę w pierścienie, posiekaj pieczarki. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Połóż wszystko na podstawie, dopraw solą i czarnym pieprzem. Posyp posiekanymi ziołami. Skrop roztopionym masłem i włóż do bardzo gorącego piekarnika (w temperaturze 250 °C) na 15-20 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na gorąco.
Włoski lot jest idealny na lekką kolację. Możesz gotować ze sobą w drodze. Lubi ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g