włoska pizza Polenta

Spróbuj pizzy polenta-to tylko bajka! Jak gotować pizzę wszyscy wiemy, ale jak zaskoczyć gości i bliskich prawdziwą włoską polentą? Wypróbuj mój przepis na "polenta-pizza", a nie pozostaniesz obojętny.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 42 % 15 g
223 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

bardzo łatwo jest zrobić włoską polentę, pokroić kiełbaski w plasterki, wymieszać z ziołami. Rozłóż mieszaninę warstwą o grubości 2 cm w misce, startą czosnkiem i posmarowaną roztopioną śmietaną. Włóż naczynia z mieszanką do gorącego piekarnika na 20-25 minut.
na stole przesiać mąkę kukurydzianą zjeżdżalnią, zrobić wgłębienie. Wlej tam wcześniej rozcieńczone drożdże, sól, dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki masła, wlej mleko, umieść przygotowane ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny. Rozwałkuj ciasto na pizzę o średnicy około 25 cm i grubości 2 cm. Wyjmij miskę z mieszanką z piekarnika, połóż ją na cieście.
pokrój cebulę w pierścienie, posiekaj pieczarki. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Połóż wszystko na podstawie, dopraw solą i czarnym pieprzem. Posyp posiekanymi ziołami. Skrop roztopionym masłem i włóż do bardzo gorącego piekarnika (w temperaturze 250 °C) na 15-20 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na gorąco.
Włoski lot jest idealny na lekką kolację. Możesz gotować ze sobą w drodze. Lubi ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy